3. Spørsmål om forhøyelse av pensjonssatsene fra mai 1995

  Ved den siste forhøyelsen av sjømannspensjonen våren 1994, forutsatte et flertall i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen at ordningen ble gjennomgått med sikte på bedre balanse mellom utgifter og inntekter, se Innst.S.nr.199 (1993-1994).

       Departementet bemerker at flere av forslagene som Pensjonstrygdens styre foreslår i brevet av 4. april 1995 først får virkning etter noen år.

       Det vil derfor bli nødvendig å finansiere en vesentlig del av pensjonene med reguleringsfondet de nærmeste årene, noe som for øvrig er hensikten med dette fondet.

       Når det gjelder spørsmål om økning av sjømannspensjonen fra mai 1995, er dette spørsmålet som vanlig behandlet av Pensjonstrygdens styre.

       Et flertall i styret, representantene for arbeidsgiverne og styrets leder, kan ikke anbefale en økning av pensjonene så lenge det ikke er funnet noen løsning på hvordan ubalansen i økonomien skal rettes opp.

       Mindretallet, representantene for sjømennene, peker på at det er oversendt forslag til Sosial- og helsedepartementet om mulige endringer i lov om pensjonstrygd for sjømenn for å øke inntekten/redusere utgiftene. Pensjonsforhøyelse har bare en helt marginal betydning for balansen i økonomien. Dersom forslagene, eller eventuelle andre tiltak, blir gjennomført, må man regne med at økonomien bringes i balanse.

       Departementet finner å kunne tilrå en regulering av pensjonstrygden fra 1. mai 1995.