4. Komiteens merknader

Komiteen viser til sin merknad i Innst.S.nr.199 (1993-1994) vedrørende balansen mellom utgifter og inntekter i sjømannspensjonen.

       Komiteen har merket seg at Pensjonstrygden i brev av 4. april 1995 opplyser at de har foretatt en gjennomgang av Pensjonstrygden for sjømenn, med sikte på å bedre balansen mellom utgifter og inntekter.

       Videre har komiteen merket seg at det opplyses at flere av forslagene til tiltak vil kreve lovendringer, og at departementet mener at endringer tidligst kan settes i verk i løpet av 1996.

       Komiteen vil understreke viktigheten av arbeidet med å bedre økonomien i Pensjonstrygden for sjømenn, og ber om at proposisjonen fremmes for Stortinget.

       Komiteen har merket seg at departementet finner å kunne tilrå en regulering av pensjonstrygden fra 1. mai 1995, til tross for at flertallet i styret ikke anbefaler en økning.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Jorunn Hageler, vil vise til merknader og forslag vedrørende sjømannspensjonen i Innst.S.nr.222 (1992-1993) og i Innst.S.nr.199 (1993-1994).

       Dette medlem har merket seg at det i St.prp. nr. 66 (1994-1995) bl.a. står:

       « På bakgrunn av de foreliggende forslag til tiltak fra Pensjonstrygdens styre, finner departementet likevel å kunne tilrå en regulering av pensjonstrygden fra 1. mai 1995. »

       Dette medlem mener at en regulering av sjømannstrygden er en naturlig oppfølging av den foreslåtte økningen av grunnbeløpet i folketrygden. En slik justering er i tråd med tidligere praksis, slik Regjeringen selv framholder i proposisjonen.

       Dette medlem kan derfor ikke være enig i at en slik naturlig justering av sjømannstrygden skal gjøres avhengig av ulike forslag til tiltak fra Pensjonstrygdens styre - tiltak for å bedre økonomien i pensjonstrygden.

       Dette medlem vil i den forbindelse vise til at Regjeringen allerede har varslet en egen sak til Stortinget vedrørende økonomien i pensjonstrygden for sjømenn. Slik vil sjømannspensjonens økonomi, og mulige løsninger på dagens utfordringer, kunne bli behandlet på en helhetlig og fullgod måte av Stortinget.

       Dette medlem vil derfor nå først avvente Regjeringens egne forslag til tiltak for å bedre økonomien i pensjonstrygden for sjømenn, før dette medlem gir tilslutning til hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes. Dagens praksis med justering i henhold til grunnbeløpet må derfor videreføres uavhengig av arbeidet med tiltak for å bedre økonomien i pensjonstrygden.

       Dette medlem vil til slutt minne om at Sjømannspensjonen er garantert av staten, med de klare forpliktelser dette innebærer.