4. Tiltak for å hindre sterke prisøkninger etter flommen

4.1 Sammendrag

       I tilknytning til opprydding og gjennoppbygging etter flommen, vil det i de aktuelle områdene kunne bli sterk etterspørsel etter en del varer og tjenester, i første rekke bygge- og anleggstjenester. Den økte etterspørselen vil kunne føre til økte priser på de aktuelle tjenester.

       I noen grad kan det være nødvendig å la markedet virke for å få gjennomført gjenoppbyggingsarbeidene tilstrekkelig raskt og effektivt. Større grad av overtid og skiftarbeid vil medføre økte kostnader og vil dermed kunne gi høyere priser. Noe høyere priser vil ellers bidra til at firmaer utenfor de rammede områdene kan gå inn og ta oppdrag, og dermed medvirke i gjenoppbyggingen. Konkurranse- og prismyndighetene vil imidlertid gjennomføre tiltak for å hindre urimelige prispåslag. Konkurransetilsynet har erfaring fra tilsvarende situasjon etter orkanen på Vestlandet i 1992. Bortsett fra enkeltstående tilfeller ble det ikke registrert vesentlige prisutslag. De næringsdrivende som bidro til gjenoppbyggingen, viste stort sett en ansvarlig opptreden og forsøkte ikke å utnytte en kortvarig knapphetssituasjon til sin fordel.

       Konkurransetilsynet har satt i gang informasjonsvirksomhet både overfor de aktuelle næringsdrivende, til forbrukerne og til forsikringsselskapene og pristiltakslovens § 2 som setter forbud mot å ta urimelige priser. Videre vil en bevisstgjøre etterspørselssiden slik at forbrukerne så langt som mulig innhenter flere pristilbud før arbeider igangsettes. Konkurransetilsynet vil følge prisutviklingen nøye og gjennomføre prisovervåking i nødvendig utstrekning. Det vil bli gjennomført særskilt informasjon om og kontroll av konkurranselovens forbud mot prissamarbeid og markedsdeling for å sikre at det ikke gjennomføres konkurransebegrensende tiltak som bidrar til å holde prisene oppe. Det er etablert en egen gruppe i Konkurransetilsynet som koordinerer informasjons- og kontrollarbeidet etter flommen.

       For å unngå press i bygge- og anleggssektoren som følge av gjenoppbyggingen, kan det bli aktuelt å forskyve i tid offentlige bygg og anlegg, samt midlertidig å omdisponere til innsats for å utbedre skader etter flommen.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til justisministerens redegjørelse i Stortinget 14. juni og har merket seg at Regjeringen mener det er fare for sterkt prispress innen bygg- og anleggssektoren, og at en vil forsøke å motvirke dette gjennom kontrolltiltak og ved å forskyve en del av den offentlige byggevirksomhet i nærliggende områder i tid. Komiteen støtter slike tiltak og viser bl.a. til forslag ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett om å redusere bevilgningen til Statsbygg.