5. Riksrevisjonens uttalelse

       Riksrevisjonen uttaler:

       Riksrevisjonen har merket seg at departementet er enig i at hjemmelsgrunnlaget for boligvirksomheten i ettertid kan oppfattes som uklart eller uoversiktlig. Videre vil Riksrevisjonen peke på at det ikke foreligger oversikt over totalbevilgningene til boligsektoren.

       Forsvarsdepartementet fremhever at Forsvarets boligvirksomhet i hovedsak er et personellpolitisk virkemiddel knyttet til Forsvarets beordringssystem. Hensett til dette mener Riksrevisjonen at det er nødvendig med en avklaring av det boligtilbud Forsvaret skal ha.

       Riksrevisjonen ser positivt på at departementet vil vurdere hvorledes det differensierte husleiesystem forholder seg til Statsbyggs leienivå. Etter Riksrevisjonens syn må Stortingets forutsetning om at leienivået i Forsvaret skal være sammenlignbart med leienivået i staten for øvrig, legges til grunn.

       Departementet anfører at rapporten i enkelte deler er noe unyansert da den ikke fanger opp de løpende tiltak som iverksettes for å gjøre virksomheten best mulig eller drøfter kriterier/mål for administrasjon av Forsvarets boligvirksomhet. Riksrevisjonen viser til at målsettingen for undersøkelsen var å kartlegge, vurdere og å ta stilling til om Forsvarets boligvirksomhet er i samsvar med Stortingets forutsetninger. Tiltak som departementet har redegjort for etter at undersøkelsen var avsluttet, er kommentert og tatt hensyn til ved behandlingen av saken.

       Det fremgår av svaret at departementet ikke kan se at Riksrevisjonen som ramme for sin undersøkelse har spesifisert kriterier og mål som boligvirksomheten skal evalueres i forhold til. Riksrevisjonen ser det ikke som sin oppgave å spesifisere kriterier og mål utover de rammer Stortinget har fastsatt.

       Undersøkelsen har avdekket at Forsvarets boligvirksomhet er ressurs- og kostnadskrevende. Forsvaret står foran store endringer, herunder en betydelig nedbygging. Dette understreker behovet for en snarlig gjennomgang av hele boligvirksomheten.

       Riksrevisjonen foreslår antegnelsen:

       « Til observasjon ».