Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en Tilleggsoverenskomst til dobbeltbeskatningsavtalen mellom Norge og Frankrike av 19. desember 1980.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 3 (1995-1996)
  • Kildedok: St.prp. nr. 65 (1994-95)
  • Dato: 05.10.1995
  • Utgiver: finanskomiteen

1. Innledning

      Til Stortinget.

       Den 7. april 1995 ble det i Oslo undertegnet en Tilleggsoverenskomst til dobbeltbeskatningsavtalen mellom Norge og Frankrike av 19. desember 1980. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 24. mars 1995.

       Overenskomsten vil tre i kraft på den første dag i den andre måned etter at begge stater har gitt hverandre underretning om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Overenskomsten vil i Norge få virkning med hensyn til skatter på inntekt som holdes tilbake ved kilden, på beløp som er skattbare fra og med den datoen hvor tilleggsoverenskomsten trer i kraft og med hensyn til skatter som ikke holdes tilbake ved kilden, på inntekt som vedkommer det kalenderåret eller regnskapsåret som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft. Med hensyn til andre skatter får tilleggsoverenskomsten virkning på beskatning der den skattbare begivenhet inntrer etter det kalenderåret hvor tilleggsoverenskomsten trer i kraft.

       Overenskomsten av 19. desember 1980 mellom Norge og Frankrike til unngåelse av dobbeltbeskatning, forbyggelse av skatteunndragelse og gjennomføring av gjensidig administrativ bistand med hensyn til skatter av inntekt og formue, trådte i kraft i 1981 med virkning fra samme inntektsår. Overenskomsten ble endret ved Tilleggsoverenskomst av 14. november 1984.

       Herværende Tilleggsoverenskomst kom i stand i forbindelse med avtaleforhandlingene mellom Norge og Frankrike vedrørende overføring av gass fra den norske kontinentalsokkel og andre områder til Frankrike (NorFra). Det ble fra fransk side uttrykt et ønske om at skattebestemmelsene i tilknytning til rørledningsavtalen inntas i skatteavtalen mellom Norge og Frankrike.

       Den 10. november 1994 ble det i Paris parafert et utkast til Tilleggsoverenskomst som inneholder de nødvendige tilleggs- og endringsbestemmelser i tilknytning til rørledningsavtalen. Samtidig har en benyttet anledningen til å foreta visse presiseringer og oppdateringer av den gjeldende skatteavtalen. Den vesentligste oppdateringen fra norsk side er overgangen fra fordelingsmetoden til godskrivelsesmetoden (kreditmetoden) i bestemmelsen om unngåelse av dobbeltbeskatning. Denne metoden er benyttet i alle skatteavtaler Norge har inngått etter 1992.

       Tilleggsoverenskomsten består av i alt 7 artikler, hvorav 6 inneholder endringsbestemmelser og den siste regler om ikrafttredelse. Tilleggsoverenskomstens bestemmelser skal inkorporeres i skatteavtalen. Departementet gir i proposisjonen merknader til enkelte artikler i tilleggsoverenskomsten.

       Tilleggsoverenskomsten er inngått på fransk. Den franske teksten og norsk oversettelse følger som vedlegg til proposisjonen.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen, Reidar Sandal og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Senterpartiet, Anne K Grimsrud, Magnhild Meltveit Kleppa og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Arne Alsåker Spilde, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, har merket seg at tilleggsoverenskomsten kom i stand i forbindelse med avtaleforhandlingene mellom Norge og Frankrike vedrørende overføring av gass fra den norske kontinentalsokkelen og andre områder til Frankrike. Komiteen har videre merket seg at en i tillegg til å utforme nødvendige tilleggs- og endringsbestemmelser i tilknytning til rørledningsavtalen også har benyttet anledningen til å foreta visse presiseringer og oppdateringer av den gjeldende skatteavtalen.

       Komiteen slutter seg på denne bakgrunn til proposisjonen.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft en Tilleggsoverenskomst til Overenskomst av 19. desember 1980 mellom Kongeriket Norges Regjering og den Franske Republikks Regjering til unngåelse av dobbeltbeskatning, forebyggelse av skatteunndragelse og gjennomføring av gjensidig administrativ bistand med hensyn til skatter av inntekt og formue (inkludert en Protokoll og en Tilleggsprotokoll) endret ved Tillegg av 14. november 1984, undertegnet i Oslo den 7. april 1995, i samsvar med et fremlagt forslag.

Oslo, i finanskomiteen, den 5. oktober 1995.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Eilef A Meland, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.