Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om å lovfeste retten til morsmålsundervisning for tospråklige minoritetselever i grunnskolen.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 13 (1995-1996)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:92 (1994-95)
  • Dato: 19.10.1995
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen

1. Forslaget

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

«1. Stortinget ber Regjeringa legge fram forslag til endring i lov om grunnskolen som sikrer tospråklige minoritetselever rett til morsmålsundervisning.
2. Stortinget ber Regjeringa legge fram en nasjonal plan for pedagogisk opprustning av undervisninga for tospråklige minoritetselever. Midler til å gjennomføre planen må innarbeides i statsbudsjettet som øremerkede tilskudd.»

       Forslagsstilleren ser morsmålsundervisning som en sentral minoritetsrettighet, ettersom språket er uløselig knyttet til identitet og kultur. Opplæring i og på eget språk er også viktig for storsamfunnet med tanke på utvikling av internasjonal kontakt.

       Forslagsstilleren viser i den forbindelse til NOU 1995:12 Opplæring i et flerkulturelt Norge, der et flertall konkluderer med at det bør gis lovfestet rett til morsmålsopplæring for alle tospråklige minoritetsbarn i grunnskolen. Mønsterplanen for grunnskolen (M87) forutsetter funksjonell tospråklighet. De øremerkede tilskuddene til undervisning kan også brukes til tospråklig fagundervisning. Men retningslinjene praktiseres ulikt. Retten til morsmålsundervisning må derfor lovfestes og timetallfestes i fag- og timefordelingen på linje med andre fag. Refusjon må gis 100 % utfra reelle kostnader. Lovfestet rett til morsmålsundervisning må følges opp med tiltak innen lærerutdanning, læremiddelutvikling og pedagogisk utviklingsarbeid.

2. Komiteens merknader

      Komiteen har behandlet morsmålundervisning for tospråklige minoritetselever i Innst.S.nr.15 (1995-1996), jf. St.meld. nr. 29 (1994-1995) om prinsipper og retningslinjer for tiårig grunnskole - ny læreplan.

       Komiteen viser til de respektive partiers og representanten Christiansens merknader i Innst.S.nr.15 (1995-1996).

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og representanten Christiansen:

       Dok.nr.8:92 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om å lovfeste retten til morsmålsundervisning for tospråklige minoritetselever i grunnskolen - avvises.

4. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       Stortinget ber Regjeringen legge fram morsmålsundervisning i grunnskolen som egen sak.

II.

       Dok.nr.8:92 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Erling Folkvord om å lovfeste retten til morsmålsundervisning for tospråklige minoritetselever i grunnskolen - oversendes Regjeringen til utredning.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 19. oktober 1995.

Jon Lilletun, Sigurd Manneråk, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører. sekretær.