1. Sammendrag

       Departementet foreslår å videreføre virkemiddelordningen for skoleverket i Nord-Norge med visse justeringer for tidsrommet 1. august 1996 - 31. juli 1998. Lærersituasjonen i de tre nordligste fylkene er i dag bedre, særlig ved de mellomstore og større skolene. Departementet foreslår derfor å redusere omfanget av de personrettede og de pedagogiske tiltakene noe.

       Forslaget går ut på at lærere med godkjent utdanning som tar stilling i Finnmark eller Nord-Troms ved skole der 30 % eller mer av elevenes undervisningstimetall må dekkes av lærere uten godkjent utdanning, får lønnstillegg. Studiepermisjon med lønn mot kontrakt om 5-års bindingstid ved skolen er også mulig. Lønnstillegg får også lærere med godkjent utdanning som tar stilling i Sør-Troms eller Nordland ved tilsvarende skoler. Flyttegodtgjørelsen foreslås videreført uten endringer.

       Innsatsen på det samiske området blir videreført som en egen tilskuddsordning fra og med 1996.

       Departementet viser til at ordningen med å ettergi lån i Statens lånekasse for utdanning for yrkesutøvere i Finnmark og Nord-Troms, til dels overlapper de personrettede tiltakene i virkemiddelordningen. Departementet foreslår derfor at nedskrivningsprosenten pr. år på lån i Lånekassen blir satt ned fra 10 til 8 for personer som arbeider i Nord-Troms og Finnmark.