Innstilling fra utenrikskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene William Engseth og Gunnar Skaug om en demokratisk styringsmodell for lokalsamfunnet på Svalbard.

1. Sammendrag

       Det tas i forslaget til orde for utvidet lokalstyre på Svalbard på linje med det som er vanlig ellers i Norge. Forslaget lyder:

       « Stortinget ber Regjeringen legge opp til en styringsmodell for Longyearbyen som gir befolkningen muligheter til demokratisk innflytelse i lokalsamfunnet. Dette bør gjøres i forbindelse med den pågående omorganiseringen av Svalbard Samfunnsdrift AS. »

2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 22 (1994-1995) om miljøvern på Svalbard har bedt Regjeringen om å foreta en helhetlig vurdering av Svalbard-samfunnet hvor miljø, kulldrift og annen næringsvirksomhet, utenrikspolitiske og andre relevante forhold blir satt i sammenheng. Komiteen mener at forslaget om en demokratisk styringsmodell for lokalsamfunnet mest hensiktsmessig kan vurderes i sammenheng med en slik helhetlig gjennomgang.

3. Komiteens tilrådning

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:85 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene William Engseth og Gunnar Skaug om en demokratisk styringsmodell for lokalsamfunnet på Svalbard - oversendes Regjeringen som bes vurdere forslaget i den helhetlige gjennomgang av Svalbard-samfunnet Stortinget har bedt om og hvor miljømessige, næringsmessige, utenrikspolitiske og andre relevante forhold blir satt i sammenheng.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 22. november 1995.

Haakon Blankenborg, Ragna Berget Jørgensen, Anne Enger Lahnstein,
leder. ordfører. sekretær.