Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om endringer i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 slik at krav om vern og forvaltning av biologisk mangfold tas med i kommune- og reguleringsplaner.

1. Innledning

      Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om endringer i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 slik at krav om vern og forvaltning av biologisk mangfold blir tatt vare på i kommune- og reguleringsplaner. »

       Forslagsstilleren viser til konvensjonen om biologisk mangfold som Norge har undertegnet og at det fortsatt arbeides med å få iverksatt en forpliktende handlingsplan i Norge.

       Forslagsstilleren peker på at kommunene i for liten grad har tatt ansvar og brukt de muligheter lovverket gir vedrørende forvaltning og vern av biologisk mangfold. Hensikten med forslaget er å pålegge den enkelte kommune større ansvar på dette området. Kommunene bør gjennom lovverket pålegges å finne fram til lokale løsninger. Slik vil vernearbeidet få en sterkere forankring i lokaldemokratiet.

       Forslagsstilleren viser til at det i mange av landets kommuner ikke blir tatt hensyn til det biologiske mangfoldet når kommuneplaner lages. Det vises i denne forbindelse til en undersøkelse gjennomført av Direktoratet for Naturforvaltning.

       Forslagsstilleren mener at prinsippene om ansvaret for vern og forvaltning av biologisk mangfold bør komme inn som et tillegg i dagens formålsparagraf i plan- og bygningsloven, slik at dette likestilles med økonomiske, sosiale og kulturelle hensyn. Dessuten bør det vurderes å utvide øvrige bestemmelser om areal- og reguleringsplanlegging til også å gjelde vern og forvaltning av det biologiske mangfold.

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, viser til Plan- og bygningsloven av 14. juni 1985, spesielt kap. VI Kommuneplanlegging. Flertallet mener loven allerede inneholder de bestemmelser som er nødvendig for å ivareta de ønsker som Dok.nr.8:84 (1994-1995) fremsetter.

       Flertallet viser også til behandlingen av Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) , Innst.O.nr.37 (1994-1995) hvor følgende forslag ble vedtatt:

       « § 20-1 første ledd skal lyde:
       Kommunene skal utføre løpende kommuneplanlegging med sikte på å samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske og kulturelle utvikling innenfor sine områder. »

       Følgende alternative forslag var også fremmet i Innst.O.nr.37 (1994-1995):

       « § 20-1 første ledd skal lyde:
       Kommunen skal utføre en løpende kommuneplanlegging med sikte på å samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, miljømessige, estetiske og kulturelle utvikling. »

       Dette forslaget ble nedstemt.

       Flertallet finner det forslag som er fremsatt i Dok.nr.8:84 (1994-1995) å ligge så nær realitetene i det forslag som allerede er nedstemt ( Innst.O.nr.37 (1994-1995)) at en nærmere vurdering fra Regjeringens side anses unødvendig.

       Flertallet mener at forslaget bør avvises.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 39 Om endringer i plan- og bygningsloven og sine merknader i Innst.O.nr.37 (1994-1995) hvor disse medlemmer foreslo at ordet « miljømessige » skulle tas inn i lovens formålsparagraf. Disse medlemmer mener dette forslaget ville ivaretatt det ønsket som forslagsstilleren fremmer i dette dokumentet. Disse medlemmer vil understreke at kommunene og derigjennom lokaldemokratiet bør få et større ansvar også når det gjelder spørsmål knyttet til naturvern og biologisk mangfold. Disse medlemmer vil slutte seg til forslaget.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Norge har undertegnet konvensjonen om biologisk mangfold som er et resultat av Rio-konferansen i 1992.

       Dette medlem er enig i at det er viktig å arbeide for at vernearbeid blir forankret i lokaldemokratiet og at dette også bør understrekes i aktuelt lovverk. Dette medlem er derfor enig i at hensynet til vern og forvaltning av biologisk mangfold bør nedfelles i Plan- og bygningsloven, f.eks. i § 25 (nytt pkt.) og § 20.4.

       Dette medlem finner det imidlertid ikke naturlig å gå inn for å utvide formålsparagrafen i den forbindelse. Med denne reservasjon vil dette medlem støtte forslaget i Dok.nr.8:84.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regeringen legge fram forslag om endringer i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 slik at krav om vern og forvaltning av biologisk mangfold blir tatt vare på i kommune- og reguleringsplaner. »

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

       Stortinget ber Regeringen legge fram forslag om endringer i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 slik at krav om vern og forvaltning av biologisk mangfold blir tatt vare på i kommune- og reguleringsplaner.

4. Komiteens tilrådning

     Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:84 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om endringer i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 slik at krav om vern og forvaltning av biologisk mangfold tas med i kommune- og reguleringsplaner - avvises.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 7. desember 1995.

Roger Gudmundseth, Arild Lund, Ola T. Lånke,
leder. ordfører. sekretær.