Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Inga Kvalbukt, Ola D Gløtvold og Tove Kari Viken om å oppheve avkortingsreglene for trygdeytelser ved opphold i somatiske sykehus.

1. Sammendrag

       Forslagsstillerne viser til at trygdeytelser etter folketrygdlovens §§ 7-9 og 8-10 kan avkortes for alders- og uførepensjonister ved langtidsopphold i helseinstitusjon med rett til fri forpleining av det offentlige. Ved langtidsopphold skal pensjonen som hovedregel utgjøre 25 % av grunnbeløpet og 10 % av tilleggspensjonen.

       Forslagsstillerne er kjent med at for gruppen uføretrygdede har avkortingsreglene medført økonomiske problemer, og i enkelte tilfeller også ført til vegring av innleggelse for nødvendige behandlinger. Dette gjelder bl.a. leddgiktpasienter, som har gjentatte og ofte langvarige sykehusinnleggelser.

       Det uttales at avkorting av trygdeytelser ved innleggelse i somatisk sykehus i realiteten blir en egenandelsbetaling for sykehusoppholdet for enkelte grupper.

       Det vises til at sosialministeren i brev av 31. mai 1995 har uttalt at det kan bli aktuelt å oppheve avkortingsreglene for opphold i somatiske sykehus, og at hun vil komme tilbake til Stortinget med en nærmere vurdering i løpet av et par års tid.

       Etter forslagsstillernes oppfatning er det urimelig at en endring av avkortingsreglene først skal skje om et par år, når disse reglene har så urettferdige utslag for dem det gjelder.

       På denne bakgrunn fremmes i dokumentet følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen oppheve avkortingsbestemmelsene, jf. folketrygdloven § 7-9 og § 8-10, som gir adgang til avkorting ved opphold i somatiske sykehus. »

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, har merket seg forslagsstillerne i Dok.nr.8:99 (1994-1995) påpeker at alders- og uførepensjonister som har gjentatte og ofte langvarige sykehusinnleggelser, kan få økonomiske problemer grunnet dagens avkortingsregler. På denne bakgrunn foreslås det at avkortingsbestemmelsene, jf. folketrygdloven § 7-9 og § 8-10, oppheves.

       Komiteen er enig med forslagsstillerne i at avkorting av trygdeytelser ved innleggelse i somatiske sykehus i realiteten blir en egenandelsbetaling for sykehusopphold for enkelte grupper. Denne avkortingsbestemmelsen mener komiteen det vil være riktig å få vurdert på nytt, bl.a. konsekvensen av at den oppheves.

       Komiteen vil i den forbindelse vise til svarbrev fra sosialministeren til sosialkomiteen, datert 27. oktober 1995, der statsråden bl.a. skriver:

       « Jeg er innstilt på å vurdere en endring av avkortingsreglene under sykehusopphold i budsjettet for 1997, og arbeid er satt i gang med sikte på det. Problemkomplekset er foreløpig ikke tilstrekkelig utredet til at det vil være forsvarlig med noen endring før dette. »

       Komiteen viser til at folketrygdlovens § 7-9 og § 8-10 gir hjemmel for å avkorte trygdeytelser ved opphold i somatisk sykehus med varighet over 5 måneder. Komiteen viser til at dette ikke bare gjelder alderspensjonister som kommunene ikke har plass til på alders- og sykehjem. Rikstrygdeverket kom i juni 1994 til at av i alt 4.318 som fikk avkortet trygdeytelsen, var 2.451 uførepensjonister. Komiteen vil peke på at kronikere, bl.a. leddgiktpasienter, kan ha lengre opphold i somatisk sykehus grunnet sin kroniske sykdom.

       Komiteen vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen vurdere de praktiske og økonomiske konsekvensene av å oppheve dagens avkortingsbestemmelser, jf. folketrygdlovens § 7-9 og § 8-10 som gir adgang til avkorting ved opphold i somatiske sykehus, og legge dette frem for Stortinget ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 1997. »

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

       Stortinget ber Regjeringen vurdere de praktiske og økonomiske konsekvensene av å oppheve dagens avkortingsbestemmelser, jf. folketrygdloven § 7-9 og § 8-10 som gir adgang til avkorting ved opphold i somatiske sykehus, og legge dette frem for Stortinget ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 1997.

Oslo, i sosialkomiteen, den 7. desember 1995.

Sylvia Kristin Brustad, Magnar Sortåsløkken, Valgerd Svarstad Haugland,
leder. ordfører. sekretær.