Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Roy N Wetterstad om etablering av fast helikoptertjeneste i politiet.

Dette dokument

1. Innledning

     Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Roy N Wetterstad har den 26. mai 1995 fremmet følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om etablering av fast helikoptertjeneste i politiet. »

       I begrunnelsen for forslaget blir det vist til at politiets behov for helikopterhjelp stadig er blitt større. Forsvarets helikoptre som i dag blir benyttet i enkelte tilfeller, mangler politisambands- og annet spesialutstyr, og det har vært kritisert at de er kommet for sent inn i bildet. Det svenske politiet har satt inn helikoptre i ransovervåking, og det blir hevdet at dette har hatt en positiv effekt. Det svenske politiet har sju faste helikoptre, og man benytter bare politiutdannet personell til å operere maskinene. En fast helikoptertjeneste i det norske politiet bør etter forslagsstillerens oppfatning bygges opp etter det samme mønsteret som i Sverige. Man går ut fra at det vil være tilstrekkelig med tre piloter. En eventuell base for helikoptertjenesten bør i første omgang legges til det sentrale Østlandsområdet. Ansvaret for oppbyggingen av politihelikoptertjenesten i Norge bør legges til Landsdelspoliti Østlandet.

       Bruk i tilknytning til ran, trafikk, statsbesøk o.l. er naturlige hovedoppgaver. Man vil også kunne disponere politihelikopter i samarbeid med andre instanser, f.eks. tollvesenet, og benytte helikoptre i tiltak mot smugling, til miljøovervåking og ved redningsoppdrag. Dagens ordning - der Forsvarets helikoptre benyttes etter behov - er en dyr løsning, og helikoptrene er lite egnet til en del vanlige politioppdrag, f.eks. trafikkovervåking. I noen tilfeller har derfor helikopter blitt leiet inn fra andre.

       Politiet har fått tilbud om å leie et Bell-helikopter pr. år. Tilbudet gjør det tilstrekkelig med et årsbudsjett på 3 mill. kroner. Det forutsettes at politiet skal utføre all tjeneste og administrasjon selv. Timeprisen på helikoptrene ville da bli en tredjedel av hva en må betale for bruk av samme type maskin fra sivile selskaper.

2. Komiteens merknader

   Komiteen har forelagt Dok.nr.8:88 (1994-1995) for Justisdepartementet som har avgitt sin uttalelse i brev til komiteen, datert 4. desember d.å.

       Komiteen viser til at i Norge har vi valgt å leie inn helikopter fra Forsvaret i stedet for å ha egne helikoptere i politiet. Det er det enkelte politidistrikt som tar avgjørelser om innleie av helikoptertjenester i det aktuelle tilfelle. I Sverige har man allerede fra 1964 hatt egne helikoptere i politiet.

       Komiteen forutsetter at Justisdepartementet løpende vurderer hvilket utstyr og hjelpemidler som gir de beste resultater i det politioperative arbeidet, herunder også vurderer hvilke ressurser som medgår.

       Dersom det er aktuelt med et nytt arbeidsverktøy eller nye politioperative metoder som har budsjettmessige konsekvenser, legges dette fram for Stortinget i de årlige budsjettene. Komiteen ser det som naturlig at denne framgangsmåten benyttes også når det gjelder spørsmålet om å etablere en egen helikoptertjeneste i politi og lensmannsetaten. Kostnadene som påløper ved leie av helikoptertjenester, som eventuelt kan spares ved et prøveprosjekt, forutsettes tatt med i vurderingene.

       Komiteen anbefaler derfor at departementet vurderer om det bør gjennomføres et prøveprosjekt med helikoptertjeneste knyttet til politiet, og forutsetter at departementet kommer tilbake til saken i Revidert nasjonalbudsjett eller i budsjettproposisjonen for 1997.

       Dersom det skulle bli aktuelt, ser komiteen det som naturlig at et prøveprosjekt legges til Østlandet under landsdelspolitimesteren. Komiteen forutsetter at departementet innhenter landsdelspolitimesterens og organisasjonenes vurderinger i saken. Komiteen ser at et prøveprosjekt med et helikopter vil kunne brukes til planlagt trafikkovervåkning, ved søk etter savnede personer eller rømninger av kriminelle.

       Komiteen vil påpeke at et eventuelt prøveprosjekt vil kunne gi oss verdifulle erfaringer og et bedre grunnlag for en sammenlikning med dagens ordning. En påfølgende evaluering vil være helt nødvendig før man kan ta noe videre standpunkt til om det bør etableres en egen helikoptertjeneste for politi og lensmannsetaten i Norge.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:88 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentant Roy N. Wetterstad om etablering av fast helikoptertjeneste i politiet - oversendes Regjeringen til utredning og uttalelse.

Oslo, i justiskomiteen, den 19. desember 1995.

Lisbeth Holand, Anne Helen Rui, Olav Akselsen,
leder. ordfører. sekretær.