1. Innledning

       Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen oppnevne en bredt sammensatt IT-kommisjon som skal utarbeide en overordnet plan for Norges vei inn i informasjonssamfunnet. »

       Forslagsstilleren mener at kommisjonen bør legge fram en kortfattet rapport som kan bidra til en bred, offentlig debatt om bruk av informasjonsteknologi de nærmeste årene. IT-kommisjoner i Sverige og Danmark har lagt fram slike rapporter. I EU ligger Bangemann-rapporten til grunn for en målbevisst IT-politikk. I Stortinget har disse spørsmålene hittil vært behandlet sektorvis. Den norske ekspertrapporten Nasjonalt Informasjonsnettverk (NIN) inneholder mange viktige forslag, men er ikke egnet som grunnlag for en bred debatt.

       Hovedoppgavene for IT-kommisjonen bør være å tegne et bilde av nordmenns muligheter i det framvoksende informasjonssamfunnet og foreslå en overordnet plan for norsk satsing på informasjonsteknologi. Kommisjonen bør identifisere spesielle innsatsområder. Dens overordnede målsetting bør være at satsingen på IT skal styrke og ikke svekke sentrale verdier som det norske samfunnet bygger på, og at forslagene skal motvirke inndeling av samfunnet i et A- og B-lag etter hvem som behersker bruk av IT eller ikke.

       Forslagsstilleren mener det er naturlig at en IT-kommisjon ser nærmere på bl.a. offentlige servicenett overfor borgerne, IT-basert effektivisering av offentlig forvaltning (f.eks. samordnet innkjøp), IT-bruk i hele skoleverket, IT som hjelpemiddel for funksjonshemmede, bruk i helsevesenet, fjernundervisning og fjernarbeidsplasser. Den overordnede planen må også stimulere til bruk av IT i forskning, kulturliv og næringsliv.