3. Sammendrag av kapittel 4 - Organisering av det framtidige lokale landforsvaret

    St.meld. nr. 16 (1992-1993) varslet en nærmere utredning om Heimevernets framtidige organisasjon. Dette ble utredet gjennom et eget utvalg, Himleutvalget, som leverte sin innstilling til Forsvarsdepartementet i desember 1993. Utvalget anbefalte at de nåværende HV-distriktsstaber og Hærens territorielle regimenter skulle samordnes og etableres som én felles landforsvarsstab. Departementets forslag til framtidig organisering av landforsvaret er basert på innstillingen og høringsuttalelser til denne.

       Det foreslås at Heimevernets distriktsstaber samordnes med Hærens territorielle regimenter. Det enkelte samordnede distrikt og regiment etableres med én sjef. Hensikten er å oppnå en mer rasjonell og kosteffektiv organisasjon for fredsdriften av landforsvaret, og en fredsorganisasjon som i størst mulig grad er lik krigsorganisasjonen. Den foreslåtte organisasjonsmodellen berører ikke Heimevernets krigsorganisasjon. Heimevernets egenart og identitet, som først og fremst er knyttet til den enkelte HV-soldat, hans forhold til sitt hjemsted, som utgjør HV-området og til sitt nærområde som utgjør HV-avsnittet, vil bli opprettholdt.

       Ved den foreslåtte modellen vil HV-avsnitt og -områder ha en fast og klar identifisert plass i Forsvarets organisasjon. Hærens distriktskommandoer vil føre kommando over de samordnede regimenter/distrikter, avgrenset av Generalinspektøren for Heimevernets direktivrett innen Heimevernets styrkeproduksjon. Ressurstildelingen til lokal HV-organisasjon og dennes utdanning, øvelser og kurs og råd, utvalg og nemnder vil bli gitt på eget kapittel direkte fra Generalinspektøren for Heimevernet til sjef for samordnet regiment/distrikt.

       Generalinspektøren for Heimevernet vil fortsatt ha ansvaret for styrkeproduksjonen i Heimevernet og føre kommando over sine skoler. Råds-, utvalgs- og nemndordningen vil ha de samme funksjoner som i dag.