1. Innledning

    Til Stortinget.

       Under Odelstinget si handsaming den 23. januar 1996 av Besl.L.nr.1 om endringar i reindriftslova, jordskiftelova og viltlova (jf. Innst.O.nr.8, Besl.O.nr.19 (1995-1996)) vart følgjende forslag frå representanten Svein Ludvigsen på vegner av Høgre og forslag frå representanten Reidar Johansen på vegne av Sosialistisk Venstreparti vedteke oversendt Stortinget i samsvar med Stortinget sin forretningsorden § 30 fjerde ledd:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme en permanent dømmende kommisjon hvis mandat er å treffe rettslig bindende avgjørelser om beitegrenser i det sørsamiske området, der det konkret er tvist om retten til beite. »

       « Stortinget ber Regjeringen så raskt som mulig utarbeide og fremme konkret forslag for Stortinget til etablering av og mandat for regionale konfliktråd i saker der det er uenighet om areal- og ressursutnyttelse i de ulike reinbeiteområder. Hovedmålet for et slikt konfliktråd er at det skal forhindre at tvistesaker ender i rettsapparatet. Konfliktrådet må være sammensatt av berørte parter i regionen. Konfliktrådet skal ikke ha noen dømmende funksjon, men søke å løse konkrete konflikter på et tidlig stadium. »

       Under Stortinget si handsaming den 30. januar 1996 av forslaga vart det vedteke å sende dei til næringskomiteen.