Innstilling fra kommunalkomiteen om den 82. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1995.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 172 (1995-1996)
  • Kildedok: St.prp. nr. 35 (1995-96)
  • Dato: 24.04.1996
  • Utgiver: kommunalkomiteen

1. Innledning

     Til Stortinget.

       Kommunal- og arbeidsdepartementet legger fram proposisjon om den 82. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1995 og om følgende som ble vedtatt der:

1. Konvensjon nr. 176 og rekommandasjon nr. 183 om sikkerhet og helse i bergindustrien og
2. Protokoll om utvidelse av konvensjon nr. 81 (fra 1947) om arbeidstilsyn til å gjelde for den ikke-kommersielle tjenestesektor.

       Teksten til protokollen, konvensjonen og rekommandasjonen er inntatt som vedlegg til proposisjonen. Stortinget blir bedt om å gjøre vedtak om samtykke til at Norge ratifiserer protokollen.

       Den 82. internasjonale arbeidskonferanse ble holdt i Genève 6.-22. juni 1995. Sakslisten for konferansen, sammensetningen av den norske delegasjonen og delegasjonens fordeling på komiteene, framgår av rapporten fra den norske statlige delegasjonen. Rapporten gir en oversikt over behandlingen av sakene og de vedtak som ble gjort. Rapporten følger som vedlegg til proposisjonen. Konferansen foretok førstegangsbehandling av et forslag til konvensjon og rekommandasjon om hjemmearbeid. Denne saken vil bli ferdigbehandlet i 1996. Arbeidskonferansen vedtok også et budsjett for organisasjonen for toårsperioden 1996-97 på USD 579,5 millioner.

       Vedrørende spørsmålet om norsk ratifikasjon av konvensjonen og tiltredelse av rekommandasjonen er det i proposisjonen gjengitt uttalelser fra Direktoratet for arbeidstilsynet, LO og NHO, som alle tilrår at dette gjøres. Dessuten har spørsmålet vært drøftet i Den norske ILO-komiteen. Komiteen vedtok at denne saken forelegges komiteen på nytt når en forskrift om bergarbeid, som Direktoratet for arbeidstilsynet arbeider med, er vedtatt. Departementet er enig med ILO-komiteen i at saken tas opp på nytt når denne forskriften er vedtatt. Departementet vil arbeide videre med forskriften med sikte på at Norge så snart som mulig kan ratifisere konvensjonen og gi sin tilslutning til rekommandasjonen.

       De samme høringsinstansene som nevnt ovenfor, samt Administrasjonsdepartementet har vært forelagt spørsmålet om ratifikasjon av protokollen, hvilket samtlige har gitt sin tilslutning til. Kommunal- og arbeidsdepartementet er også enig i dette. Departementet viser imidlertid til uttalelsen fra Direktoratet for Arbeidstilsynet og til artikkel 2 i konvensjonen, og gjør unntak for feltmessig øvingsvirkomhet fra protokollens virkeområde ved en norsk ratifikasjon. Dette gjøres ved en egen uttalelse som vedlegges ratifikasjonsdokumentet.

2. Komiteens tilråding

      Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i ratifikasjon av Protokoll av 1995 til konvensjon nr. 81 1947, om arbeidstilsyn i industri og handel, med følgende begrensning:

       I samsvar med artikkel 2 nr. 1b) i Protokoll av 1995 til konvensjon nr. 81 1947, unntas feltmessig øvingsvirksomhet som på en realistisk måte har til formål å øve Forsvaret i å kunne virke effektivt i en krise- eller krigssituasjon, fra protokollens virkeområde.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 24. april 1996.

Roger Gudmundseth, Leif Lund, Ola T. Lånke,
leder. ordfører. sekretær.