Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm om å be Regjeringen gjennomgå barnebidragsordningen med sikte på å oppnå en rettferdig byrdefordeling mellom bidragsmottaker og bidragspliktig.

1. Sammendrag

       Stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm foreslår at Stortinget skal be Regjeringen gjennomgå barnebidragsordningen i lys av skattereformen og de bidragspliktiges økonomi. Gjennomgangen skal utføres med sikte på å oppnå en rettferdig byrdefordeling mellom bidragsmottaker og bidragspliktig på grunnlag av samværs-, ansvars- og økonomiske forhold. Gjennomgangen forutsettes sluttført, og resultatet fremlagt for Stortinget, innen utgangen av 1996.

       Forslaget begrunnes bl.a. med at dagens bidragsordning fokuserer ensidig på omsorgspersonens økonomi og at det ikke tas hensyn til antall samværsdager for bidragspliktig, reiseavstand m.v.

       Forslagsstilleren legger fram en skisse til ny beregningsmåte for fastsetting av bidragets størrelse og gir i vedlegg til forslaget en tallmessig oversikt over dagens bidragsordning samt beregninger ved ny ordning.

2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til at Barne- og familiedepartementet arbeider både med barneloven og en ny bidragsordning.

       Komiteen viser til Innst.S.nr.140 (1994-1995) hvor samme forslagsstiller ønsket å endre bidragssatsene og hvor Stortinget viste til at et slikt arbeid pågår i departementet og anmodet departementet om å gi arbeidet med den nye barneloven høy prioritet. Komiteen mener at det er riktig å avvente dette arbeidet. Selv om det er mange som har utålmodighet i disse sakene så er det viktig at det gjøres et grundig arbeid før man vedtar nye lover og regler.

       Komiteen vil på denne bakgrunn at forslaget fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm vedlegges protokollen.

       Komiteens medlem representanten Roy N Wetterstad mener det er på høy tid å innføre en mer rettferdig barnebidragsordning. Dette medlem er kjent med den modellen som er skissert i forslag i Dok.nr.8:67 (1995-1996), og forutsetter at den svenske ordningen vil bli grundig vurdert i forbindelse med revideringen av barneloven. Dette medlem vil støtte omlegging i en slik retning som representanten Hedstrøm foreslår når saken foreligger til en bred gjennomgang i Stortinget.

3. Komiteens tilrådning

     Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:67 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm om å be Regjeringen gjennomgå barnebidragsordningen med sikte på å oppnå en rettferdig byrdefordeling mellom bidragsmottaker og bidragspliktig - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 9. mai 1996.

Grethe G Fossum, Per Skau, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.