2. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Høyre og medlemmet Hillgaar:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen om å fremme lovfestet rett til erstatning for midlertidig vern.

Forslag 2

       I områder som varig vernes gis private eiere rett til å velge mellom makeskifte, engangserstatning eller fortsatt leieordning.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen utvide verneplanen for barskog med 300 km2, slik at både store områder, villmarksområder, kystnære områder, områder med sjeldne og truete plante- og dyrearter, samt høyproduktive områder i lavlandet kan sikres.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen inngå langsiktige leieavtaler for registrerte verneverdige skogområder som faller utenfor landsplanen for vern av barskog slik at en ikke mister muligheten til å verne disse arealene i fremtiden.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gjør det mulig å utbetale erstatningsbeløp til grunneiere på årlig basis, eller på annen måte gjennom periodiske utbetalinger.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring i naturvernloven slik at midlertidig vern tidsbegrenses inntil 10 år, at midlertidig vern utover 2 år kan skje ved at departementet gjør vedtak om forlengelse for 2 år om gangen, og at det gis rett til erstatning for økonomisk tap dersom vernevedtaket blir forlenget utover 2 år.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om avsetning av statlige midler til kommunale næringsfond i forbindelse med gjennomføringen av barskogvern, herunder kriterier for tildeling av slike midler.