Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jorunn Hageler og Øystein Djupedal om å utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur fra 1.000 til 1.550 eksemplarer.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 221 (1995-1996)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:21 (1995-96)
  • Dato: 30.05.1996
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Sammendrag

    Innkjøpsordningen for skjønnlitteratur ble innført i 1965. Ordningen omfatter både barne-, ungdoms- og voksenlitteratur.

       Forslagsstillerne ber Stortinget be Regjeringen om å utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur slik at alle landets videregående skoler kan få hvert sitt eksemplar. Forslaget begrunnes bl.a. med at en slik utvidelse vil kunne være et viktig bidrag for å styrke leseferdigheten blant ungdom.

2. Komiteens merknader

  Komiteen viser til forslaget om å utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur slik at alle landets videregående skoler får hvert sitt eksemplar, og den uttalelsen departementet har kommet med i tilknytning til dette.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til at innkjøpsordningen administreres av Norsk kulturråd, som har påpekt at de i sammenheng med neste års budsjett har foreslått en innkjøpsordning for oversatte barne- og ungdomsbøker som vil bli vurdert i sammenheng med statsbudsjettet. Det vises videre til departementets svar der det fremgår at det ikke foreligger noen analyse av skolebibliotekenes mediabehov, og at en behovs- og situasjonsanalyse bør være et naturligere utgangspunkt for å vurdere behovet for slike tiltak og andre tiltak for å styrke leseferdighetene blant ungdom.

       Flertallet er ikke overbevist om at forslagsstillernes intensjoner om å øke leseferdigheten blant ungdom, vil oppnås med forslaget om å utvide innkjøpsordningen for skjønnlitteratur, til å omfatte bibliotekene ved de videregående skolene.

       Flertallet viser til folkebibliotekenes og fylkesbibliotekens oppgaver å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon. Fylkesbibliotekene skal bl.a. ivareta fjernlånsvirksomheten i fylket, organisere bibliotekenes lånesamarbeid, og stå ansvarlig for sin del av den felles plan for anskaffelse og oppbevaring av litteratur.

       Lov om folkebibliotek av 20. desember 1985 pålegger alle kommuner å ha et folkebibliotek, og alle fylkeskommuner å ha et fylkebibliotek. Det finnes i tillegg en rekke skolebibliotek, som i ulik grad er bemannet, med eller uten bibliotekfaglig utdanning.

       Flertallet anser at det er mulig å oppnå deler av den virkningen som forslagsstillerne sikter mot, uten å utvide innkjøpsordningen, gjennom kommunalt, interkommunalt og fylkeskommunalt samarbeid, og samarbeid mellom skole og bibliotek. Flertallet mener dessuten at det i tillegg til tilgjengelighet til litteratur, også er særlig behov for formidling og tilrettelegging av litteraturen for lesesvake elever. Dette er oppgaver som ikke vil kunne løses med forslaget om å utvide innkjøpsordningen for skjønnlitteratur, til å omfatte bibliotekene ved de videregående skolene.

       Komiteen sine medlemer frå Høgre vil streke under den avgjerande rolla skulen har for å fremja ei god lese- og skrivekunne i samfunnet.

       Desse medlemene vil i denne samanhengen vise til partiets framlegg for å styrke morsmålsundervisninga gjennom større timeressursar til norskfaget.

       Desse medlemene er skeptiske til å bruka dei avgrensa midlane i Kulturfondet til det føremålet som Dok.nr.8:21 (1995-1996) ønskjer, då dette vil kunne føre til at andre prioriterte kulturtiltak vert sette til sides.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det er viktig å styrke leseferdigheten blant ungdom, særlig nå etter at det er dokumentert at den er blitt svakere. Som et ledd i dette arbeidet, vil det etter dette medlems mening være viktig å øke tilfanget på skjønnlitteratur i videregående skole. En utvidelse av innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur til 1.550 eksemplarer vil være en konkret støtte til bibliotekene ved de videregående skolene. For øvrig vil dette medlem vise til dokumentet og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur med 550 eksemplarer slik at alle videregående skoler kan få hvert sitt eksemplar. »

       Komiteens medlem representanten Roy N. Wetterstad er motstander av innkjøpsordningen for voksenlitteratur og støtter derfor en avvisning av Dok.nr.8:21 (1995-1996).

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

       Stortinget ber Regjeringen utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur med 550 eksemplarer slik at alle videregående skoler kan få hvert sitt eksemplar.

4. Komiteens tilråding

      Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:21 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentantene Jorunn Hageler og Øystein Djupedal om å utvide innkjøpsordningen for voksenlitteratur fra 1.000 til 1.550 eksemplarer - avvises.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 30. mai 1996.

Grethe G Fossum, Jon Olav Alstad, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.