2. Komiteen sine merknader

     Komiteen viser til omfattende gjennomgang av bistandspolitikken i Innst.S.nr.229 (1995-1996). I denne innstillingen er også spørsmål om økonomiske og administrative konsekvenser, rapportering etc. omtalt.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti vil understreke at Regjeringens forslag innebærer en stor omdisponering av midler på inneværende års budsjett. Flere av omdisponeringene er meget knapt og generelt beskrevet og begrunnet. Disse medlemmer vil peke på at dette er en praksis som har utviklet seg over noe tid. Disse medlemmer vil vise til merknader i Innst.S.nr.229 (1995-1996) om rapportering og administrative og økonomiske konsekvenser og forventer på denne bakgrunn en bedring i praksis og rutiner.

       Disse medlemmer viser til at behovet for ressursoverføringer til de fattigste landene ikke er redusert. Dersom Regjeringen anser ledige midler på budsjettet som et problem, så bør man gjennomgå innretningen på bistanden og de prioriteringer som blir gjort fra NORADs side. Disse medlemmer viser i så måte også til Innst.S.nr.229 (1995-1996).

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet er imot alle økninger, bortsett fra kap. 191, post 76, som han støtter. Dette medlem er for alle forslag til reduksjoner.