4. Nedleggelse av utdanningsvirksomheten ved Åsegarden garnison

      Departementet foreslår å legge ned Utdanningsavdeling Åsegarden garnison med virkning fra 1. august 1997. Garnisonen utdanner i dag vernepliktige mannskaper med seks måneders førstegangstjeneste til Heimevernet. Som følge av reduksjonene og den generelle omstillingen i Hæren, er det overkapasitet ved andre øvings- og utdanningsgarnisoner. Utdanning av mannskaper til Heimevernet vil fra 1. august 1997 derfor være overført til avdelinger i Finnmark, Sør-Vestlandet og Østlandet hvor en utnytter ledig kapasitet.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til forslaget om nedleggelse av utdanningsavdelingen Åsegarden Garnison fra og med 1. august 1997. Når det gjelder alternativer for annen utnyttelse av Åsegarden Garnison, regner komiteen med at departementet vil vurdere hensiktsmessigheten og kostnadene ved evt. fortsatt å stå som eier og evt. utleier av Åsegarden til annen virksomhet. Komiteen har merket seg at kommunene er tildelt omstillingsmidler og deltar i oppfølgingsprogrammer i regi av departementene.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener primært at området som Forsvaret har disponert ved Åsegarden bør bli frigjort til sivile formål.

       Dette medlem stiller seg skeptisk til at Åsegarden eventuelt blir et alliert treningssenter. Treningssenteret vil være i drift bare noen få måneder i året, samtidig som store områder blir båndlagt til militære formål. Åsegarden ligger tett opp til Harstad sentrum. Det er uheldig å disponere store områder til militære formål i så bynære områder som Åsegarden representerer. I tillegg vil dette legge beslag på en stor bygningsmasse som bør overdras til sivile formål. Videre vil antall arbeidsplasser bli minimalt dersom en slik løsning velges.