Innstilling fra kommunalkomiteen om dekning av utgifter i forbindelse med valg i Bosnia-Hercegovina og informasjon til bosniske flyktninger i Norge.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 270 (1995-1996)
  • Kildedok: St.prp. nr. 78 (1995-96)
  • Dato: 13.06.1996
  • Utgiver: kommunalkomiteen

1. Sammendrag

1.1 Avvikling av valg i Bosnia-Hercegovina

       Kommunal- og arbeidsdepartementet viser i proposisjonen til at det i henhold til Dayton-avtalen skal avholdes valg i Bosnia-Hercegovina innen 15. september 1996. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er sammen med partene ansvarlig for å planlegge og avvikle valget, som etter nåværende planer skal finne sted 14. september 1996.

       Norge har sammen med andre vertsland for bosniske flyktninger stilt seg positiv til en anmodning fra OSSE om å bistå med den praktiske gjennomføringen av valget.

       Kommunal- og arbeidsdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere de praktiske, organisatoriske og økonomiske sidene ved valgavviklingen. I tillegg vurderer departementet det som nødvendig å ha et nært samarbeid med de øvrige nordiske landene angående valgavviklingen i Bosnia-Hercegovina i forhold til de bosniske flyktningene i våre land.

       Utgiftene til å bistå OSSE med avviklingen av valget i Norge er beregnet til ca 5 mill. kroner, hvorav ca 2 mill. kroner er administrative utgifter og ca 3 mill. kroner er utgifter knyttet til informasjonstiltak i forbindelse med valget. 1 mill. kroner foreslås avsatt på kap. 520 post 01 Lønn og godtgjørelser og 4 mill. kroner på kap. 521 post 72 Tilbakevending av flyktninger.

1.2 Informasjon til bosniske flyktninger i Norge

       Departementet peker på at det er stort behov for å få fram informasjon til bosniske flyktninger i Norge både om praktiske og økonomiske sider ved tilbakevending, og også om rettigheter i Norge og i Bosnia-Hercegovina. Den økte interessen for tilbakevending, som følge av det særskilte tilbakevendingsprogrammet for Bosnia-Hercegovina, har i seg selv ført til økt informasjonsbehov.

       Departementet foreslår således at det avsettes ytterligere 5 mill. kroner på kap. 521 post 72 Tilbakevending av flyktninger i 1996 til informasjonstiltak overfor bosniske flyktninger i Norge.

2. Komiteens merknader

       Komiteen er glad for at det planlagte valget i Bosnia ser ut til å bli avholdt i overensstemmelse med Dayton-avtalen. Det er viktig at det internasjonale samfunn bidrar med både kunnskap og økonomiske midler slik at dette valget kan bli gjennomført på en tilfredsstillende måte. Norge har, som et ressurssterkt land med demokratiske tradisjoner, i den forbindelse et spesielt ansvar.

       Komiteen mener det er viktig å drive informasjonsarbeid overfor bosniere i Norge. Dette både som følge av det repatrieringsarbeidet som er igangsatt, og i forhold til det forestående valget. Informasjonsarbeidet må ha som mål å motivere bosnierne til å vende tilbake til hjemlandet for å delta i gjenoppbyggingen. De må samtidig gjennom informasjonsarbeidet få en oversikt over den hjelp de kan få av norske myndigheter i forbindelse med en retur til hjemlandet.

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, og slutter seg til de framlagte forslag i proposisjonen.

3. Komiteens tilrådning

      Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       På statsbudsjettet for 1996 gjøres følgende endringer:

Kap. 520 Utlendingsdirektoratet
   01  Lønn og godtgjørelser, økes med kr 1.000.000
        fra kr 91.334.000
        til kr 92.334.000
Kap. 521 Bosetting av flyktninger og
  tiltak for innvandrere
   72  Tilbakevending av flyktninger,
        økes med kr 9.000.000
        fra kr 24.000.000
        til kr 33.000.000


Oslo, i kommunalkomiteen, den 13. juni 1996.

Børre Rønningen, Terje Riis-Johansen, Ola T Lånke,
fung. leder. ordfører. sekretær.