4. Pensjonsordningen

       Lov av 12. juni 1981 nr. 61 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter § 4 bestemmer at full alderspensjon er 66 % av den årlige godtgjørelse som til enhver tid er fastsatt for stortingsrepresentanter. Bestemmelsen regulerer også størrelsen på de øvrige pensjonsytelser som er fastsatt i medhold av samme lov.

       Arbeidsgruppen påpeker at det i mandatet for Stortingets lønnskommisjon av 1991 ble fastsatt at kommisjonen ikke skulle behandle bestemmelsene om pensjon, idet dette spørsmålet ble forutsatt tatt opp til egen behandling senere. Dette har ikke blitt gjort. Arbeidsgruppen går heller ikke nærmere inn på dette spørsmål, men påpeker at dens forslag har betydelige konsekvenser for pensjonsutbetalingene, hvis regelverket ikke endres. Maksimal alderspensjon er nå ca kr 195.000 pr. år. Med uendrede regler i pensjonsloven vil den øke til ca kr 250.000 pr. år. I tillegg kommer reguleringen av etterlattepensjonene. Det er anslått at de samlede pensjonsutbetalingene vil kunne øke med 15 mill. kroner pr. år, medregnet samlet belastning på Stortingets og Statens Pensjonskasses budsjetter.

       Presidentskapet viser til at også pensjonsytelsene har mistet noe av sin reelle verdi, i takt med nedgangen i representantenes reallønn. På den annen side viser Presidentskapet til at det i de allmenne pensjonsordningene er det visse begrensninger med hensyn til størrelsen på ytelsene.

       På denne bakgrunn mener Presidentskapet at reglene om stortingsrepresentantenes pensjonsordning bør gjennomgås. Presidentskapet ber om Stortingets fullmakt til å oppnevne et eget utvalg til å utrede spørsmålet og til å utarbeide mandat for utvalget.