1. Sammendrag

       Borealis AS ble dannet ved fusjon av petrokjemivirksomheten til Statoil AS og det finske selskapet Neste OY 1. mars 1994. Selskapets produkter er basert på olje og gass og er blant de største i verden på sitt område. Det er 6.500 ansatte i Borealis, herav 650 i Norge. Selskapets viktigste avdelinger i Norden er lokalisert til Bamble, Stenungsund og Porvoo. Borealis omsatte i 1996 for 17 mill. danske kroner.

       Høsten 1995 vedtok Neste OY å selge ut sin andel av aksjene (50 %) i Borealis AS. Aksjesalget vil etter all sannsynlighet finne sted i nær fremtid. De resterende 50 % eies i dag av Statoil AS.

       En beslutning om oppgradering og videreutvikling av anlegget i Bamble vil være avhengig av vilje blant eierne til å satse i Norge. En slik vilje kan det være vanskelig å finne hos utenlandske eiere. Fortsatt satsning i Norge sikres derfor best ved at Statoil har majoriteten i selskapet.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa medvirke til at norsk eierskap sikres i forbindelse med det forestående aksjesalget i Borealis AS. »