2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at forslaget fra representantene er oversendt helseminister Gudmund Hernes til uttalelse, og at statsrådens svar er tatt inn som vedlegg.

       Komiteen viser også til at merking av matvarer var gjenstand for diskusjon i Stortinget 3. juni 1996 i forbindelse med interpellasjon fra representanten Erik Solheim, og at komiteen i den forbindelse fikk oversendt fra Stortinget følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen gjennomgå merkeordningene for mat for å utvide forbrukernes « rett til å vite ». Merkeordningen bør utvides til blant annet å opplyse om mulig helserisiko ved produktet eller tilsettingsstoffer, hormonbruk, medisinering, bruk av sprøytemidler, opprinnelsesland samt genmodifisering, bestråling og andre kontroversielle prosesser. »

       Komiteen viser til at statråd Gudmund Hernes i sitt brev til komiteen har besvart henvendelsene om både dette Dok.nr.8-forslaget og representanten Solheims forslag.

       Komiteen har merket seg at statsråden opplyser at merkebestemmelsene kontinuerlig er gjenstand for gjennomgang og harmonisering nasjonalt og internasjonalt.

       Komiteen har videre merket seg statsrådens opplysninger om at det i nordisk regi er igangsatt et utredningsprosjekt som skal vurdere merkingen i forhold til forbrukernes behov, myndighetenes ernæringspolitiske målsettinger og veiledning/villedningsaspektet.

       Komiteen vil peke på spørreundersøkelsen i regi av Statens institutt for forbruksforskning som viser at forbrukerne er opptatt av kontroll og merking av matvarer.

       Komiteen viser til de synspunkter som fremkom under debatten i Stortinget i forbindelse med interpellasjon fra representanten Erik Solheim om merking av matvarer, der det fremgår at det er bred enighet i Stortinget om at en må ha en forsvarlig merking.

       Komiteen viser til vedtaket Stortinget gjorde enstemmig 31. oktober 1995, da Stortinget påla Regjeringen å sørge for obligatorisk merking av genmodifiserte matvarer, både råvarer og foredlede varer, som blir omsatt i Norge, og forutsetter at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med et regelverk så raskt som mulig.

       Komiteen viser til at matvarer merkes for at forbrukeren skal få vite hva de inneholder, og for å få mulighet til å vurdere matvarens plass i kostholdet. I valget mellom forskjellige matvarer skal forbrukeren kunne velge den matvaren som passer den enkelte best. Komiteen vil påpeke at merking av matvarer skal være slik at forbrukeren ikke blir villedet. Komiteen er opptatt av at merking av matvarer bør bli mer utfyllende og fullstendig for å ivareta forbrukere med spesielle behov for informasjon av helsemessige eller av andre spesielle grunner. Det kan f.eks. være spesielt problematisk for matallergikere at merking av matvarer ikke er fullstendig.

       Komiteen vil særlig legge vekt på funksjonen merkeordninger har som opplysningskilde om mulig helserisiko ved et produkt. Komiteen viser likevel til at merkeordninger aldri kan erstatte forbud mot å omsette og markedsføre produkter som fører med seg mulig helserisiko.

       Komiteen anmoder Regjeringen om å påskynde arbeidet med en mer fullstendig matvaremerking og at en slik merking må iverksettes så snart råd er. Komiteen er positiv til at det er igangsatt et utredningsprosjekt i nordisk regi angående merking i forhold til forbrukernes behov. Komiteen ber Regjeringen vurdere å kunne foreta en mer fullstendig merking av matvarer på selvstendig grunnlag.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er enig i intensjonene til forslagsstillerne i Dok.nr.8:80 (1995-1996), nemlig å få til merking av matvarer som kan gi forbrukerne større valgfrihet og at det derfor er nødvendig med konkrete forbedringer i forhold til dagens situasjon. Disse medlemmer mener forslagsstillerne inntar en alt for defensiv holdning, siden de bare forholder seg til internasjonale avtaler og vil at merkingen skal skje på en måte som ikke kan virke konkurransevridende eller fungere som skjult handelshindring. Disse medlemmer kan ikke se at forslagsstillerne foreslår andre tiltak enn de som nå utredes og arbeides med fra Regjeringas side både nasjonalt og internasjonalt. Disse medlemmer mener Norge bør være et foregangsland på området og foreslår:

       « Stortinget ber Regjeringa foreslå konkrete forbedringer når det gjelder merking av mat for å sikre forbrukernes rett til å vite hvordan og hvor maten er produsert og hvordan den er sammensatt. »