16. Kostnadsutviklingen på Åsgardfeltet

Sammendrag

       Departementet viser til St.prp. nr. 50 (1995-1996) Olje- og gassvirksomhet, utbygging og drift av Åsgardfeltet samt disponering av innretningene på Odinfeltet, hvor investeringsoverslaget for feltutbyggingen på Åsgard er ca 26,7 mrd. 1995-kroner.

       Departementet viser til at Statoil er operatør for utbyggingen, og investeringsoverslaget er nå 30,8 mrd. kroner. Operatøren oppgir at 1,3 mrd. kroner av kostnadsøkningen skyldes ny informasjon om reservoar og andre omstendigheter som krever endringer i utbyggingsløsningen. Underestimering av kostnadene forklarer 2,6 mrd. kroner, mens 0,2 mrd. kroner er overført fra drift.

       Nærings- og energidepartementet vil for øvrig følge utviklingen i kostnadsestimatet for Åsgard nøye i tiden framover.

Komiteens merknader

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti har merka seg at overslaget over kostnadene på Åsgardfeltet er auka med 4,1 mrd. kroner. 2,6 mrd. kroner av dette vert forklart som underestimering av kostnadene. Desse medlemene meiner at det økonomiske presset innan sektoren som fylgje av det høge investeringsnivået på sokkelen, kan vere ei medverkande årsak til denne kostnadsutviklinga. Desse medlemene har merka seg at departementet har gjeve Oljedirektoratet i oppdrag å følgje Åsgardutbygginga nøye i tida framover, og seier seg samd i ei slik oppfylging.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at investeringsoverslaget for Åsgardutbyggingen var 26,7 mrd. kroner da feltutbyggingen ble behandlet i Stortinget i juni. Sosialistisk Venstreparti stemte da som eneste parti mot utbygging av feltet.

       Dette medlem viser til at det siste investeringsoverslaget er på 30,8 mrd. kroner, en økning på 4,1 mrd. kroner i løpet av fem måneder. Med et allerede alt for høyt oljeutvinningstempo og samtidig for lave investeringer i fornybare energiteknologier mener dette medlem at argumentene mot utbygging av Åsgardfeltet er ytterligere forsterket.

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

       « Åsgardfeltet bygges ikke ut. »