1. Sammendrag

       I meldingen gis det oversikt over norsk eksport av forsvarsmateriell, for første halvår 1996. Det vises til at hensikten med meldingen er å skape større åpenhet omkring norsk eksport av forsvarsmateriell. Oversikter over denne eksporten, basert på innrapportering fra eksportørene, har blitt ført siden 1. januar 1996.

       Det fremgår av tabellene at NATO-landene, de øvrige vesteuropeiske land og OECD-landene Japan og Singapore, har mottatt norsk forsvarsmateriell av Kategori A (våpen og ammunisjon). Utover denne gruppen er det levert Kategori B-materiell (annet militært materiell) til De forente arabiske emirater, Egypt, Malaysia og Sør-Korea. Det samlede omfang av eksporten i første halvår var ca NOK 455 mill. Det vises i meldingen til at det tas sikte på å gi Stortinget årlige oversikter over eksporten av forsvarsmateriell. Den første av disse oversiktene vil foreligge i begynnelsen av 1997. Det refereres ellers i meldingen til lovgrunnlaget, forskriftene og varelistene som ligger til grunn for Utenriksdepartementets utøvelse av eksportkontrollen, samt over det politiske grunnlag i form av Regjeringens erklæring og Stortingets vedtak av 11. mars 1959.

       Ved siden av at meldingen gir en redegjørelse for Utenriksdepartementets administrative og organisatoriske funksjon på eksportkontrollområdet, er det også inntatt en oversikt over det internasjonale samarbeid om eksportkontroll.

       I meldingen omtales også relevante FN-vedtak, herunder FN-registeret for konvensjonelle våpenoverføringer, samt arbeidet med å oppnå et verdensomspennende totalforbud mot antipersonellminer.