2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, mener det er viktig med størst mulig åpenhet omkring norsk våpeneksport. Flertallet ser således positivt på at Stortinget nå vil få seg forelagt årlige oversikter over norsk eksport av våpen.

       Flertallet viser til at Stortinget sist hadde en gjennomgang av norsk eksport av militært materiell den 8. februar 1996 på bakgrunn av Innst.S.nr.118 (1995-1996) og Dok.nr.8:90 (1994-1995). Her ble bl.a. spørsmålet om sluttbrukererklæring berørt.

       Når det gjelder opplysninger om hvilke bedrifter som står bak eksporten til bestemte land viser flertallet til brev av 6. desember 1996 fra Utenriksdepartementet. Brevet følger som trykt vedlegg til denne innstillingen.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til at større åpenhet omkring norsk våpeneksport er viktig og nødvendig. Tilfelle av eksport av våpen til Tyrkia de senere år har medført en debatt både om de retningslinjer som bør gjelde for norsk våpeneksport og om den informasjon Stortinget bør få omkring norsk våpeneksport. Disse medlemmer ser positivt på at Stortinget nå vil få seg forelagt årlige oversikter over norsk eksport av våpen.

       Disse medlemmer vil peke på at den gruppevise inndelingen av våpen er generell. For framtiden må det pekes mer konkret på hvilke våpen som eksporteres til hvilke land. Det bør også være mulig for Stortinget å få tilgang til opplysninger om hvilke bedrifter som står bak eksporten til de enkelte land.

       Disse medlemmer viser til at det ifølge retningslinjene for våpeneksport ikke kreves sluttbrukererklæring til NATO-land og nordiske land. Oversikten samt brev fra Utenriksdepartementet datert 28. november 1996 viser imidlertid at det heller ikke er krevd sluttbrukererklæring fra land utenfor denne gruppen, blant andre Sør-Korea, Sveits og Frankrike. Det kreves heller ikke sluttbrukererklæring ved eksport av krutt og sprengstoff.

       Sluttbrukererklæring er en garanti for at våpen eller våpendeler ikke blir reeksportert til land hvor det ikke er meningen at norske våpen skal havne. Disse medlemmer er av den oppfatning at krav om sluttbrukererklæring blir stadig viktigere og at slik erklæring også bør omfatte eksport av våpendeler. Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at praksisen omkring bruk av sluttbrukererklæring må strammes inn slik at det omfatter alle typer våpen og sprengstoff til militære formål og at praksisen følger det som tidligere er blitt sagt fra regjeringens side når det gjelder hvilke land som kan unntas fra krav om sluttbrukererklæring.

       Komiteen vil understreke det Stortinget tidligere har sagt om nødvendigheten av å arbeide aktivt for et internasjonalt totalforbud mot antipersonellminer. Komiteen har merket seg de tiltak Regjeringen har satt i verk når det gjelder utfasing av antipersonellminer i det norske forsvaret. Komiteen forutsetter at Norge vil innta en pådriverrolle i det videre arbeidet for et totalforbud som et trettitalls land vil samordne i etterkant av revisjonskonferansen for FN-konvensjonen av 1980.