Vedlegg 1

Spørsmål av 11. november 1996 fra Stortingets utenrikskomité til utenriksministeren og svar av 28. november 1996 fra utenriksministeren til Stortingets utenrikskomité.

Spørsmål 1.

       Det ble i perioden eksportert deler og komponenter til forsvarsmateriell i kategori B til Malaysia og Sør-Korea. Hvilket materiell besto denne eksporten av?

Svar:

       Til Malaysia ble eksportert tilleggsutstyr for kjøretøy, « lavett, festeanordning ». Til Sør-Korea ble eksportert deler til lasteplan for beltevogn.

Spørsmål 2.

       De forente arabiske emirater har mottatt våpenmateriell i kategori B, definert under gruppen annet elektronisk utstyr. Hvilke gjenstander besto denne eksporten av?

Svar:

       Til De forente arabiske emirater besto eksporten av mobilt felt-sambandsutstyr.

Spørsmål 3.

       En ber departementet redegjøre for i hvor mange tilfeller det er bedt om og avgitt sluttbrukererklæring i forbindelse med salg av våpenmateriell i løpet av perioden. Hvilke land gjelder dette?

Svar:

       Departementet legger stor vekt på å sikre at tilfredsstillende dokumentasjon om mottaker foreligger før utførselslisens blir innvilget. Dokumentasjon kan være:

- faktura, kjøpekontrakt, eller ordrebekreftelse på varen fra mottaker;
- myndighetsbekreftet importsertifikat hvor importøren erklærer at eventuell re-eksport skjer i samsvar med importlandets bestemmelser;
- sluttbrukererklæring hvor mottaker erklærer at vedkommende er bruker/mottaker av varen, hvor den skal installeres/brukes, at det ikke kan bli flyttet eller re-eksportert uten norske myndigheters samtykke, samt at materiellet kan inspiseres av norske myndigheter uten forhåndsvarsel.

       Overfor nordiske land og NATOs medlemsland blir det vanligvis ikke krevd sluttbrukererklæring. Det samme gjelder i de fleste tilfeller andre OECD-land som deltar i internasjonale eksportkontrollregimer. Fra alle mottakerland kreves tilfredsstillende dokumentasjon om kjøper, dvs. kopi av faktura, kjøpekontrakt eller ordrebekreftelse. Det foreligger sluttbrukererklæringer fra mottakere i De forente arabiske emirater, Egypt, Japan og Malaysia. Til Sør-Korea skjer importen i dette tilfelle i henhold til en lisensproduksjonsavtale godkjent av norske myndigheter.

       For levering av krutt og sprengstoff kreves importsertifikat og ordrebekreftelse fra importør, ikke sluttbrukererklæring.

Spørsmål 4.

       Forholdsvis mye av eksporten i kategori A har gått til land som Sveits, Canada og Frankrike. Eksporten er definert i ulike grupper materiell. Hva konkret består denne eksporten av?

Svar:

       Til Sveits består eksporten av sprengstoff, prosjektiler, patroner og forsinkelsessats. Til Canada er eksportert sprengstoff, stridsvognsdeler, raketter og krigshoder. Til Frankrike er eksportert raketter, bøssinger, fyllinger til sporlyskopper, høytrykksflasker og øvingsmateriell til M72.

Spørsmål 5.

       Er det bedt om sluttbrukererklæring knyttet til eksport til Sveits og Frankrike?

Svar:

       Nei, jf. svar under spørsmål 3.