Vedlegg 2

Spørsmål av 4. desember 1996 fra Stortingets utenrikskomité til utenriksministeren og utenriksministerens svar av 6. desember 1996.

Spørsmål:

       I tilknytning til utenrikskomiteens behandling av ovennevnte sak vil en be om svar på hvordan Stortinget vil kunne få tilgang til opplysninger om hvilke bedrifter som står bak eksporten til de enkelte land og herunder i hvilken grad slike opplysninger ville kunne være åpne for offentligheten.

Svar:

       § 2, tredje ledd i lov av 18. desember 1987 nr. 93 , om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. inneholder taushetsbestemmelser som medfører at departementet ikke offentlig kan gi informasjon om eksportlisenser og om hvilke bedrifter det er eksportert fra.

       I vedlegg til Stortingsmeldingen er det gjengitt en oversikt over hvilke bedrifter som er omfattet av rapporteringen, og som har eksportert forsvarsmateriell i 1. halvår 1996.

       I forberedelsen til den rapporteringsordning som eksportørene er blitt pålagt og som ligger til grunn for Stortingsmeldingen, har departementet overfor de bedrifter som fremgår av denne listen lagt til grunn at konkrete informasjoner knyttet til eksportlisensene ikke vil bli offentliggjort.