Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vedrørende embetsutnevnelser m.m. 1. juli 1995 - 30. juni 1996.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 98 (1996-1997)
  • Kildedok: St.prp. nr. 19 (1996-97)
  • Dato: 15.01.1997
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen

1. Innledning

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal i henhold til Stortingets forretningsorden § 12 nr. 8 bokstav a) gjennomgå og gi innstilling til Stortinget om:

       « Statsrådets protokoller m.v. jf. Grunnloven § 75 bokstav f), herunder Regjeringens meldinger om embetsutnevnelser og om utvalg, styrer og råd ».

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke mottatt klagesaker ved behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for ovennevnte tidsrom, men viser til Innst.S.nr.122 (1995-1996), hvor komiteen i tilknytning til behandling av St.meld. nr. 6 (1995-1996) behandlet en klage på en embetsutnevnelse i det her aktuelle tidsrom.

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, vil i anledning behandlingen av St.meld. nr. 6 om embetsutnevnelser knytte noen kommentarer til den praksis som har vært med hensyn til å utnevne embetsmenn til politiske stillinger i departementene. Flertallet viser blant annet til at en ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet etter i noen uker å ha fungert som statssekretær hos planleggingsministeren, gikk rett tilbake til sin embetsstilling i Barne- og familiedepartementet. Dette er forhold som komiteen frykter kan bidra til å svekke tilliten til at embetsverket fungerer partipolitisk uavhengig og i alle sammenhenger nøytralt.

       Det norske styringssystemet er basert på at den administrative ledelse av departementene består uavhengig av eventuelle skifter i den politiske ledelsen. Regjeringen og den politiske ledelse i departementene må kunne stole på at embetsverket til enhver tid er lojalt, samtidig som det verken i Regjeringen, Stortinget eller i opinionen hefter tvil om embetsverkets faglige integritet og det faglige innhold i de vurderinger som blir gjort og de avgjørelser som blir truffet på administrativt nivå i departementene. Flertallet mener at en fortsatt er best tjent med klare grenser mellom den politiske og den administrative ledelse, og etterlyser klarere retningslinjer for hvorledes en skal ivareta en slik rollefordeling.

       Flertallet ser særlig problemer knyttet til den situasjon hvor et tidligere medlem av regjeringen, herunder statssekretærer og politiske rådgivere, går direkte tilbake til en embetsstilling etter å ha fratrådt sin politiske stilling. Komiteen ser behovet for at det blir vurdert hvorvidt det skal innføres en karantenetid for slike tilfeller.

       Flertallet viser for øvrig til at det følger direkte av Grunnloven at embets- og tjenestemenn ikke er valgbare til Stortinget, jf. Grunnloven § 62. Denne bestemmelsen er motivert bl a ut fra hensynet til at embets- og tjenestemenn i departementene står i et særlig lojalitetsforhold til den til enhver tid sittende politiske ledelse. Det er imidlertid ingen tilsvarende bestemmelser som begrenser eller regulerer embetsmenns adgang til å besette politiske lederstillinger i departementene, situasjoner som er tilsvarende egnet til å reise spørsmål om embetsverkets lojalitet og nøytralitet.

       Flertallet viser til Dok.nr.8:22 (1996-1997), som nå er til behandling i Stortinget, og legger til grunn at dette er forhold som blir vurdert i tilknytning til behandlingen av dette dokumentforslaget.

       Flertallet går derfor ikke nærmere inn på detaljer gjennom innstillingen.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, vil understreke at utnevninger av statssekretærer er en politisk utnevnelse av regjeringen i statsråd og ikke en embetsutnevnelse. Disse medlemmer vil vise til at utnevnelser av embetsmenn til politiske stillinger tidligere ikke har medført problemer av noen art i forhold til Stortinget.

       Disse medlemmer ser det som prinsipielt betenkelig at kontroll- og konstitusjonskomiteen i dette dokument fremfører synspunkter på forhold som ikke kan ses å ha noe med dokumentets innhold å gjøre. Disse medlemmer viser til Dok.nr.8:22 (1996-1997) og vil presiserer det uheldige i at komiteens flertall gjennom sine merknader legger føringer på en sak som er til behandling i en annen fagkomite.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til det som er anført over, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       St.meld. nr. 6 (1996-1997) - Embetsutnemningar m.m. 1. juli 1995 - 30. juni 1996 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 14. januar 1997

Petter Thomassen, Dag Jostein Fjærvoll, Kjellbjørg Lunde,
leder. ordfører. sekretær.