1. Sammendrag

       Forslagsstillerne viser i dokumentet til at når et vassdrag behandles med sikte på varig vern mot kraftutbygging, vurderes kvaliteter ved vassdraget, som verdier knyttet til vilt, fiske og våtmarksområder, friluftshensyn, estetiske forhold, vassdragets verdi som « typevassdrag », kulturlandskapets kvaliteter m.v. Et vern mot kraftutbygging er et vern mot det enkeltinngrep som vil kunne påvirke vassdraget sterkest, men er ikke til hinder for en rekke inngrep som til sammen kan gi samme negative effekt i forhold til vassdragets verneverdier som en kraftutbygging. Det er en rekke eksempler på inngrep som truer verneverdien i vernede vassdrag, spesielt ulike vegplaner, og eksemplet Gaulavassdraget i Sør-Trøndelag er spesielt omtalt i dokumentet.

       Det vises i dokumentet videre til de såkalte Rikspolitiske Retningslinjer (RPR) for vernede vassdrag som ble vedtatt i 1994, og hvor målsettingen er:

- Unngå inngrep som reduserer verdien for landskapsbilde, naturvern, friluftsliv, vilt, kulturminner og kulturmiljø,
- sikre referanseverdien i de mest urørte vassdragene,
- sikre og utvikle friluftslivverdien, særlig i områder nær befolkningskonsentrasjoner,
- sikre verdien knyttet til forekomster/områder i de vernede vassdragenes nedbørsfelt som det er faglig dokumentert har betydning for vassdragets verneverdi,
- sikre de vassdragsnære områdenes verdi for landbruk og reindrift mot nedbygging der disse interessene var en del av grunnlaget for vernevedtaket.

       De inngrep som truer flere vassdrag viser at det er behov for et mer bindende regelverk for å ivareta Stortingets intensjoner ved vedtak om varig vern av vassdrag. Det er derfor behov for en lov som slår fast at inngrep som truer vassdragets verneverdi skal unngås, og som vil gi Stortinget mulighet til å formulere formålet ved å verne vassdrag. For øvrig kan loven i stor grad utformes slik at den detaljerte regulering gjøres gjennom forskrifter, men regelverket må få en rettslig tyngde som dagens Rikspolitiske Retningslinjer ikke har.

       Følgende forslag fremmes, datert 20. juni 1996:

       « Stortinget ber Regjeringen om å legge fram forslag til en lov for å forhindre inngrep i varig vernede vassdrag som reduserer de verneverdier Stortinget har lagt til grunn for sitt vernevedtak. »