2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, er enig i Regjeringens forslag om at Norge skal ta del i EURES på tilsvarende måte som EU-statene. Komiteen ser det som positivt at norske arbeidssøkere som ønsker å arbeide i utlandet får anledning til å tilegne seg best mulig kunnskap om de aktuelle arbeidsmarkedene. Komiteen vil også vise til at norske bedrifter som har behov for spesialkompetanse, og som ikke får dekket sin etterspørsel i Norge, vil kunne benytte EURES-nettet for å få tak i arbeidstakere med den ønskede kompetanse.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til den aktive distriktspolitikk Regjeringen fører for å gjøre det mulig for folk å få seg arbeid der de bor. En rekke ulike økonomiske virkemidler har vært stilt til disposisjon for de som ønsker å etablere eller utvikle bedrifter i utkant-Norge. Det er mulig å gi særskilt støtte til bedrifter i utkantstrøk ifølge EØS-avtalen. EØS-avtalen hindrer derfor ikke Regjeringen i å legge forholdene til rette slik at folk kan skaffe seg arbeid der de ønsker å bo.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener det er viktig å legge til rette for arbeid der folk bor. Pendling og flytting representerer for mange et oppbrudd fra det miljøet en har tilhørighet til. Disse medlemmer konstaterer at EØS-avtalen ikke har et slikt utgangspunkt, men tvert imot legger til rette for at arbeidskrafta skal være mobil, og tilpasses det til enhver tid gjeldende arbeidsmarked.

       Disse medlemmer konstaterer at Norge gjennom EØS-avtalen allerede er tilknyttet EURES-samarbeidet, og at den framlagte proposisjon kun tar opp spørsmålet om medfinansiering og deltagelse i det eksisterende samarbeidet.

       Disse medlemmer viser til at Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti stemte imot at Norge skulle inngå EØS-avtalen, og har for øvrig ingen merknader.

       Komiteens medlemmer fra Høyre vil minne om sine tidligere forslag angående utleie av arbeidskraft, muligheten for utvidet arbeidstid og midlertidige tilsettinger. Stortingets flertall har stemt disse forslagene ned. Nå viser det seg at norsk industri mangler abeidskraft. Konjunkturbarometeret fra Statistisk sentralbyrå for 4. kvartal 1996 viser at en stadig større del av norske industribedrifter opplever at mangel på arbeidskraft er en begrensning av produksjonen. For 1. kvartal 1997 er det hele 9 % av bedriftene som forventer at de ikke får tak i den arbeidskraft de trenger. Disse medlemmer mener at Regjeringens motstand mot mer fleksible arbeids- og tilsettingsordninger, samt en avmonopolisering av arbeidsmarkedsetaten, bidrar sterkt til arbeidskraftproblemene, til en fortsatt høy arbeidsledighet og store verditap. Disse medlemmer mener aktiv bruk av EURES kan avhjelpe noen av probelemene med mangel på kompetent arbeidskraft og støtter forslaget om at Norge skal delta fullt ut, men finner grunn til å kritisere Regjeringen for ikke å støtte en fornuftig oppmyking av stivbent og ressursødende norsk lov- og regelverk.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener at EØS-avtalen i hovedsak har virket positivt for norsk økonomi og sysselsetting, som er i klar vekst. Mulighet for arbeid innenfor hele EØS-området er en viktig del av avtalen. Denne frie bevegelighet av arbeidskraft må kombineres med en aktiv distriktspolitikk for å sikre arbeidplasser og bosetting i alle deler av landet. Dette medlem ser tilslutning til EURES som en naturlig videreføring av positive elementer i EØS-avtalen.

UTTALELSE FRA STORTINGETS UTENRIKSKOMITÉ

       Kommunalkomiteens utkast til innstilling ble ved brev av 5. februar 1997 forelagt Stortingets utenrikskomité til uttalelse. Utenrikskomiteen har avgitt følgende uttalelse i brev av samme dato:

       « Det vises til brev av 5. ds. hvor kommunalkomiteen ber om utenrikskomiteens uttalelse til utkast til innstilling om ovennevnte sak.
       Fremskrittspartiets representant slutter seg til Høyres merknader i utkastet til innstilling. For øvrig viser utenrikskomiteen til de respektive fraksjoners merknader og slutter seg til innstillingen på dette grunnlag. »