1. Sammendrag

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om en strategi for statlig oppfølging av lokalsamfunn som er tuftet på typiske hjørnesteinsbedrifter. »

       Som bakgrunn for forslaget vises det til at en rekke lokalsamfunn er bygd opp rundt en enkelt industribedrift og er fullstendig avhengig av at denne opprettholdes. Forslagsstillerne mener at det trengs en strategi for sterkere engasjement fra statlige myndigheter for å sikre slike bedrifter og for eventuelt å erstatte dem med annen virksomhet når slike bedrifter legges ned.

       I dokumentet vises det til erfaringer fra velkjente redningsaksjoner for nedleggingstruede bedrifter på Rena og i Mehamn. Forslagsstillerne mener at det ved vurdering av statens engasjement i slike saker må legges avgjørende vekt på et samfunnsregnskap som viser hva nedleggelse av en hjørnesteinsbedrift vil føre med seg av kostnader og tap for samfunnet. Forslagsstillerne peker også på at flere hjørnesteinsbedrifter og lokalsamfunn kan berøres ved omlegging/endring av viktige rammevilkår.

       Det framgår av dokumentet at en strategi for oppfølging av hjørnesteinsbedrifter må bygge på en oversikt over slike. Nærings- og energidepartementet må lage oversikten, og utvelgelsen i det enkelte fylket blir en del av fylkesplanarbeidet.

       Forslagsstillerne mener det er naturlig at den utvidete statlige oppfølgingen av denne type bedrifter og lokalsamfunn, blir knyttet til en meldeplikt.