Vedlegg 1

Brev til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen fra P4 Radio Hele Norge AS v/radiosjefen, datert 24. februar 1997.

Ad.: Stortingets behandling av St.meld. nr. 12 (1996-1997) Kringkasting og dagspresse 1995 m.v.

       Jeg viser til komiteens behandling av St.meld. nr. 12 (1996-1997) Kringkasting og dagspresse 1995 m.v. Jeg viser forøvrig også til vår høring i komiteen.

       P4 er av den oppfatning at vi på den nevnte høring fikk lagt fram de synspunkter som er av betydning for P4 og som omtales i stortingsmeldingen. Et punkt som ikke direkte ble berørt, og som heller ikke er direkte omtalt i departementets melding, er muligheten for nærradioene til å samarbeide og utvikle et nettverksamarbeid via satellitt. Vi har merket oss at dette spørsmålet ble berørt i B.innst.S.nr.2 (1996-1997).

       Spørsmålet er bl.a. aktualisert gjennom en søknad fra P5 Norge AS om konsesjon for satellittformidling av programstoff til lokalradioer. Denne søknaden ble sendt Kulturdepartementet i slutten av januar d.å. Såvidt vi forstår, har P5 Norge AS til hensikt å levere riksnyheter og annet programstoff til lokalradioene i Norge via satellitt. Såvidt vi forstår, er konseptet i mangt og meget likt Radio Nettverk, dog med den forskjell at det her i tillegg til nyheter også skal formidles annet programstoff.

       P4 har tidligere tatt opp spørsmål om nettverksamarbeid mellom lokalradioer med Kulturdepartementet - konkret i forbindelse med Radio Nettverk og oppbyggingen av Radio 1-stasjoner rundt om i landet. I brev fra departementet av 11. oktober 1993 ble det vist til at det nettverksamarbeid som er oppbygd gjennom Radio Nettverk, allerede var etablert og akseptert da konsesjonsinnbydelse til en ny, riksdekkende kanal ble sendt ut. Det var imidlertid en forutsetning at dette nettverksamarbeid kun gjaldt korte nyhetssendinger, jf. St.meld. nr. 32 (1992-1993) Media i tida. I nevnte brev uttalte imidlertid departementet:

       « Dersom nærradioene benytter seg av lange programflater fra satellitt, vil dette imidlertid være i strid med intensjonen for nærkringkasting. Stortinget har også understreket at det er viktig at nærradioene ikke utvikler seg til kjeder eller sendeselskaper, som i realiteten blir riksdekkende. Forøvrig vil all samkjøring på programsiden mellom ulike nærradioer, det være seg over satellitt eller på annen måte, være i strid med forutsetningene for nærradiovirksomheten. »

       Det er da også dette grunnsyn som departementet har videreført i de forskrifter om nærkringkasting som ble vedtatt ved Kgl.res.. januar 1996. Her heter det i § 7 Nærradio - programprofil, videresending m.v.:

       « Med unntak for korte nyhetssendinger, kan det i nærradio ikke benyttes programmateriale som innebærer at det skjer en samtidig og uendret videresending av programmateriale mottatt via satellitt. »

       Som nevnt på høringen i komiteen, er P4 av den oppfatning at vi ikke har mange uavklarte spørsmål med myndighetene når det gjelder rammen for P4s konsesjon og tolkning av konsesjonsvilkårene. Vi vil imidlertid bemerke at det dersom det blir tillatt med en betydelig utvidet form for nettverkssamarbeid mellomlokalradioer, eller grupper av slike, vil dette av P4 kunne oppfattes som endrede rammebetingelser i forhold til det som var forutsetning for konsesjonstildelingen og Stortingets behandling av denne.

       Vi antar at Stortinget nå ikke har til hensikt å drøfte og vedta rammebetingelser for nettverkssamarbeid på lokalradiosiden, som vil forrykke det grunnlag P4s konsesjon ble gitt på. Vi har den tillit til politikerne og Stortinget at de står fast på tidligere vedtatte avtaler og forutsetninger.