7. Sosial- og helsedepartementet

7.1 Statsregnskapet 1993 - TRESS-90, sluttoppgjør mellom Rikstrygdeverket og Norsk Informasjonsteknologi

       Rikstrygdeverket (RTV) og Trygdedata A/S, med Norsk Informasjonsteknologi A/S som garantist, inngikk den 29.  juni 1994 avtale om sluttoppgjør i forbindelse med stans i gjennomføringen av tidligere inngått avtale om utvikling av TRESS-90.

       I antegnelse til statsregnskapet 1994 reiste Riksrevisjonen flere spørsmål til RTVs saksbehandling forut for og under forhandlingene om sluttoppgjøret, jf. Dok.nr.1 (1995-1996), Innst.S.nr.190 (1995-1996) og Stortingets behandling 23.  mai 1996.

       Av Sosial- og helsedepartementets brev av 22.  desember 1995 fremgår at RTV ikke har hatt tilstrekkelig styring med økonomien og de administrative rutiner i prosjektet, og at styringen og oppfølgingen av prosjektets kvalitetssikring har vært klart mangelfull. Det er senere opplyst at det på departementets initiativ er igangsatt et prosjekt som foretar en organisasjonsmessig gjennomgåelse av RTV.

       Riksrevisjonen forutsetter at Sosial- og helsedepartementet iverksetter tiltak som sikrer at RTV får nødvendig styring og kontroll med større prosjekter. RTVs fremtidige edb-satsing vil bli fulgt nøye, men Riksrevisjonen anser saken vedrørende sluttoppgjøret mellom RTV og Norsk Informasjonsteknologi A/S som avsluttet.

       Saken anses avsluttet.

7.1.1 Komiteens merknader

       Komiteen viser til Innst.S.nr.19 (1995-1996) der flertallet foreslår at sluttoppgjøret mellom Rikstrygdeverket og Norsk Informasjonsteknologi A/S ble desidert til observasjon. Begrunnelsen var at sluttoppgjøret bare er en liten del av TRESS-90 prosjektet og at Riksrevisjonen hadde bebudet at også andre sider ved saken ville bli presentert for Stortinget.

       Komiteen viser til flertallets understreking av behovet for en organisasjonsmessig gjennomgang av Rikstrygdeverket, både på bakgrunn av de erfaringer som er høstet og ut fra det faktum at dette er en etat som forvalter meget store ressurser. Komiteen viser også til flertallets uttalelse om behovet for en samordning av de ulike departementenes datasatsinger.

       Komiteen merker seg Riksrevisjonens forutsetning om at Sosial- og helsedepartementet iverksetter tiltak som sikrer at Rikstrygdeverket får nødvendig styring og kontroll med større prosjekter. Komiteen merker seg også at Riksrevisjonen vil følge Rikstrygdeverkets fremtidige EDB-satsing nøye. Riksrevisjonen anser saken vedrørende sluttoppgjøret mellom Rikstrygdeverket og Norsk Informasjonsteknologi A/S som avsluttet.

       Komiteen tar Riksrevisjonens konklusjon til etterretning.