2. DOK.NR.8:34 (1994-1995)

Sammendrag

       Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den varslede revisjon av alkoholloven å innarbeide følgende endringer:

1. Åpne for salgs- og utleveringssteder for alle Vinmonopolets varer.
2. Oppheve taket på antall Vinmonopolutsalg.
3. Tillate private vinutsalg fra egne butikker.

       Forslagsstillerne uttaler at hensikten med forslaget er - innnenfor rammen av en fortsatt restriktiv alkoholpolitikk - å bedre tilbudet til forbrukerne bl.a. ved å innføre konkurranse på vinsalg.

       Som bakgrunn for forslaget framholdes bl.a. at Vinmonopolets stilling som alkoholpolitisk virkemiddel er blitt betydelig svekket de siste årene gjennom et stort uregistrert forbruk, smugling og økende misbruksproblemer blant unge under 20 år.

       Forslagsstillerne understreker at alkoholmisbruk fortsatt representerer et alvorlig samfunnsproblem som må begrenses. Innenfor en ramme av høye avgifter, fortsatt regulering av tilgjengelighet, håndheving av lovregler for skjenking samt informasjonstiltak mener en likevel det er forsvarlig å åpne for en viss konkurranse og bedre tilgjengeligheten av lovlig omsatt alkohol over hele landet.

       Forslaget om å myke opp Vinmonopolets enerett til detaljsalg begrenser seg til å gjelde salg av vin. Det framholdes at forslaget om friere omsetning av vin vil bedre tilgjengeligheten for de aller fleste. Forslagsstillerne påpeker at erfaringer fra Canada viser at en oppmykning av vinsalget medførte at lettere tilgang til svakere drikker reduserte det totale alkoholsalget.

       Etter forslagsstillernes syn er det opp til de politiske myndigheter å vurdere alkoholavgiftene dersom man mener at et eventuelt lavere prisnivå som følge av forslaget vil ha uheldige følger for forbruket.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken og medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, viser til sine merknader og forslag til Ot.prp.nr.7 (1996-1997) når det bl.a. gjelder kontroll med omsetningen av alkohol, Vinmonopolets rolle, tilgjengelighet og totalkonsum (jf. Innst.O.nr.59 (1996-1997)), og avviser på denne bakgrunn forslagene i Dok.nr.8:34 (1994-1995).

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Gabrielsen og Høegh og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til sine merknader og forslag i forbindelse med behandlingen av Ot.prp.nr.7 (1996-1997), jf. Innst.O.nr.59 (1996-1997), og fremmer følgende forslag:

       « Dok.nr.8:34 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene Annelise Høegh, Tore A Liltved og Siri Frost Sterri om å bedre tilgjengeligheten av lovlig omsatt alkohol og myke opp Vinmonopolets detaljsalg - vedlegges protokollen. »