1. DOK.NR.8:13 (1995-1996)

Sammendrag

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendig lovendringsforslag slik at det blir tillatt å skjenke brennevin på søndager, høytidsdager og helligdager.

       Som begrunnelse for forslaget framholder forslagsstilleren bl.a. at norske alkoholvaner neppe påvirkes vesentlig av at folk er henvist til å drikke øl eller vin en dag hver uke, og at det synes vanskelig å argumentere seriøst for at det er nødvendig av hensyn til helligdagsfreden. Forslagsstilleren finner videre ikke noe teologisk belegg for at det ikke skal kunne drikkes brennevin på hviledagen i motsetning til andre typer alkoholholdige drikkevarer.

       Etter forslagsstillerens mening er dagens forbud først og fremst til irritasjon for mange mennesker som ønsker å nyte en drink på en fridag, og han finner at forbudet er overraskende og uforståelig for mange utlendinger som besøker Norge.

       Også forbudet mot skjenking av brennevin på valgdager finner forslagsstilleren tvilsomt, så lenge det er mulig å kjøpe øl og vin på skjenkestedene også på valgdager.

       Det uttales at opphevelse av dette forbudet også bør vurderes av Stortinget, selv om det ikke er med i forslaget.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til Ot.prp.nr.7 (1996-1997) og de merknader og forslag som framkommer i innstillingen til denne, jf. Innst.O.nr.59 (1996-1997)

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, finner at behandlingen av Dok.nr.8:13 (1995-1996) dekkes opp av forslag og merknader som fremkommer i forbindelse med Ot.prp.nr.7 (1996-1997) og viser til Innst.O.nr.59 (1996-1997).

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti går imot å tillate skjenking av brennevin på søn- og helligdager og høytidsdager, og vil derfor stemme imot forslaget i dokumentet. Det vises for øvrig til merknader om dette i Innst.O.nr.59 (1996-1997).

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

       « Dok.nr.8:13 (1995-1996) - Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å tillate skjenking av brennevin på søndager, høytidsdager og helligdager - bifalles ikke. »