2. Komiteens merknader

       Komiteen vil peke på at det er et mål å styrke barns og ungdoms innflytelse og deltakelse i demokratiske prosesser i samfunnet. Komiteen ser det som positivt at lovverket og ratifiseringen av FNs konvensjon av barnets rettigheter slår fast prinsippet om barn og ungdoms rett til å si sin mening og bli hørt. Det er også positivt at lokalt forsøksarbeid gjennom flere år har blitt støttet, der målet har vært å stimulere barn og ungdoms deltakelse i plan- og beslutningsprosesser i kommunene.

       Etter komiteens mening er det ingen tvil om at det er blitt stadig vanskeligere å engasjere ungdom i fellesskapsløsninger. De frivillige organisasjonene kan gi en viktig sosial ramme for ungdommen.

       Et tegn i tiden er at ungdom i mindre grad enn før er generelt politisk engasjert, men er heller opptatt av enkelte temaer eller en særlig sak. Fordi ikke alle ungdommer deltar i organiserte frivillige aktiviteter eller er medlemmer i organisasjoner, er det en utfordring å finne kanaler der uorganisert ungdom kan komme i dialog med ulike nivåer i beslutningsprosesser i samfunnet.

       Komiteen støtter forslagsstillerne i at det er viktig å engasjere ungdom i aktiv samfunnsdeltagelse. Komiteen viser for øvrig til brev fra Barne- og familiedepartementet datert 21. mars 1997, der departementet uttaler at det vil redegjøre nærmere for hvordan arbeidet med å styrke innsatsen på dette området vil følges opp ved fremleggelsen av St.prp. nr. 1 (1997-1998).