Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal og Jorunn Hageler om å be Regjeringen fremme en stortingsmelding om ungdoms innflytelse og deltakelse i samfunnet.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 159 (1996-1997)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:26 (1996-97)
  • Dato: 17.04.1997
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Sammendrag

       Representantene Djupedal og Hageler foreslår i dokumentet at Stortinget skal be Regjeringen fremme en stortingsmelding som tar for seg ungdomsdeltakelse i det norske demokratiske systemet og som gir en vurdering av hvordan det kan legges til rette for økt deltakelse og innflytelse for ungdom.

       Forslagsstillerne nevner valg og representasjon i offentlige organer og politiske organisasjoner som to områder der ungdommens deltakelse etter deres mening er for lav. De peker også på at undersøkelser viser at ungdommens tillit til politikere og det politiske system, er lav.

2. Komiteens merknader

       Komiteen vil peke på at det er et mål å styrke barns og ungdoms innflytelse og deltakelse i demokratiske prosesser i samfunnet. Komiteen ser det som positivt at lovverket og ratifiseringen av FNs konvensjon av barnets rettigheter slår fast prinsippet om barn og ungdoms rett til å si sin mening og bli hørt. Det er også positivt at lokalt forsøksarbeid gjennom flere år har blitt støttet, der målet har vært å stimulere barn og ungdoms deltakelse i plan- og beslutningsprosesser i kommunene.

       Etter komiteens mening er det ingen tvil om at det er blitt stadig vanskeligere å engasjere ungdom i fellesskapsløsninger. De frivillige organisasjonene kan gi en viktig sosial ramme for ungdommen.

       Et tegn i tiden er at ungdom i mindre grad enn før er generelt politisk engasjert, men er heller opptatt av enkelte temaer eller en særlig sak. Fordi ikke alle ungdommer deltar i organiserte frivillige aktiviteter eller er medlemmer i organisasjoner, er det en utfordring å finne kanaler der uorganisert ungdom kan komme i dialog med ulike nivåer i beslutningsprosesser i samfunnet.

       Komiteen støtter forslagsstillerne i at det er viktig å engasjere ungdom i aktiv samfunnsdeltagelse. Komiteen viser for øvrig til brev fra Barne- og familiedepartementet datert 21. mars 1997, der departementet uttaler at det vil redegjøre nærmere for hvordan arbeidet med å styrke innsatsen på dette området vil følges opp ved fremleggelsen av St.prp. nr. 1 (1997-1998).


3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

       Stortinget ber Regjeringen fremme en stortingsmelding som tar for seg ungdoms deltakelse i det norske demokratiske systemet, og som gir en vurdering av hvordan det kan legges til rette for økt deltakelse og innflytelse for ungdom.

4. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:26 (1996-1997) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal og Jorunn Hageler om å be Regjeringen å fremme en stortingsmelding om ungdoms innflytelse og deltakelse i samfunnet - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 17. april 1997.

Grethe G Fossum, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører og sekretær.