1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen, Børre Rønningen og Erling Folkvord fremsatte 27. februar 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at The RTZ Corp. Plc eller det selskapet som kontrollerer aksjeposten i Norzink A/S på vegne av RTZ, blir underlagt konsesjonsbehandling for den overtagelsen av 50 % av aksjene i Norzink A/S som ble gjennomført da RTZ kjøpte BP Minerals Development Ltd. i 1989. »

       Forslagsstillerne viser til at Rio Tinto Zink (RTZ) i 1989 kjøpte opp gruve- og mineraldelen av oljeselskapet British Petroleum. Denne handelen førte til at RTZ ble eier til halvparten av aksjene i den norske bedriften Norzink A/S. Det hevdes at oppkjøpet var en del av den nye strategien til RTZ der de solgte seg ut av olje og gass, sement og kjemikalier for i stedet å konsentrere seg om gruvedrift og virksomheter som har tilknytning til dette.

       Forslagsstillerne viser til at det omtrent samtidig skjedde en annen endring på eiersiden i Norzink. Svenske Boliden AB, som eide den andre halvparten av Norzink-aksjene, overførte denne aksjeposten til det nyopprettede Boliden Mineral AB. Selv om dette bare var en intern omorganisering og omstrukturering i Boliden, søkte de svenske eierne om ny konsesjon. Forslagsstillerne peker på at Industridepartementet dermed fikk mulighet til å gå gjennom konsesjonsvilkårene som så ble presisert i den konsesjonen som Boliden Mineral AB fikk i juli 1989.

       Det vises til at RTZ ikke søkte om konsesjon, selv om poenget i dette tilfellet var at en helt ny, utenlandsk eiergruppe kom inn som deleier i Norzink A/S.

       Forslagsstillerne hevder at denne handlemåten fra RTZ gikk på tvers av de konsesjonsvilkårene departementet fastsatte da BP kjøpte aksjeposten i 1980. Forslagsstillerne viser i denne sammenhengen til ulike uttalelser som støtter et slikt syn.

       Forslagsstillerne viser til at det er nødvendig at denne saken blir behandlet i Stortinget, ettersom statsråden ikke vil håndheve konsesjonslovens ordlyd overfor RTZ. Forslagsstillerne hevder i denne sammenheng at RTZ tapper Norzink for verdier som er bygd opp gjennom mange år.