9. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen i budsjettforslaget for 1998 fremme forslag om en nødvendig øremerket bevilgning til behandling og ettervern innen alkohol- og rusmiddelomsorgen i kommunene. Fylkesmannen pålegges å føre særskilt tilsyn med bruken av bevilgningen.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en offentlig godkjenningsordning for institusjoner som tilbyr behandling av rusmiddelmisbrukere.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen medvirke til et nært samarbeid mellom psykiatrien, rusomsorgen og barnevernet bl.a. ved at kompetansesentrene for disse faggruppene blir samlokalisert.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen tilpasse barnevernloven og lov om sosiale tjenester slik at praktiseringen av regelverket med hensyn til behandling av narkomane under og over 18 år blir samkjørt.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 5

       Det henstilles til Regjeringen å etablere et nasjonalt senter for behandling av heroinmisbrukere med metadon i Oslo-regionen for et antall på minimum 250 pasienter.

Forslag 6

       Det henstilles til Regjeringen å eventuelt endre sykehusloven om det er nødvendig for å pålegge fylkeskommunene å ha et metadontilbud, fortrinnsvis etablert ved sentralsykehusenes psykiatriske avdeling. Sentralsykehusenes psykiatriske avdeling tillegges også ansvaret for det praktiske opplegg og kontroll med eventuell metadonbehandling til pasienter i primærkommunene. Kriteriene for behandling med metadon skal være de samme i fylkeskommunene som ved basissenteret i Oslo-regionen, og dette senteret skal også ha en pålagt veilednings- og kontrolltjeneste med metadonbehandlingen i landet for øvrig.

Forslag 7

       Det henstilles til Regjeringen å lempe på inntakskriteriene for metadonbehandling idet aldersgrensen gjøres mer fleksibel, og å ikke gjøre misbrukstiden på 10 år absolutt, men overlate til fagmiljøene å vurdere alder og misbrukstid før opptak.

Forslag 8

       Det henstilles til Regjeringen å pålegge behandlingsapparatet ansvaret for avrusning før metadonbehandling starter.

Forslag 9

       Det henstilles til Regjeringen å foreta en faglig utredning om hvorvidt det er forsvarlig over en kort periode å tilby metadonbehandling for å kunne motivere den gravide kvinne til et frivillig behandlingsopplegg. Dette for å unngå tvangsbehandling av kvinnen inntil 9 måneder.