Innstilling fra næringskomiteen om endringer på statsbudsjettet for 1997 vedrørende Statens nærings- og distriktsutviklingsfond - Økt ramme for grunnfinansieringsordningen (kap. 2420, 5341 og 5601).

Dette dokument

1. Sammendrag

       Nærings- og handelsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om å øke innvilgningsrammen for nye lånetilsagn for de formålene som hører inn under SNDs ordinære grunnfinansieringsordning. Departementet viser til at grunnfinansieringsordningen delfinansierer bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter, fortrinnsvis i små og mellomstore bedrifter. I regioner og bransjer med begrenset tilbud av grunnfinansiering sikrer den konkurranse og et lånetilbud der pantesikkerheten er lav.

       Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 Tl.07 (1996-1997), jf. B.innst.S.nr.III (1996-1997), vedtok Stortinget at SNDs ramme for grunnfinansiering for 1997 skulle være brutto 850 mill. kroner. Denne rammen består av en innvilgningsramme på 400 mill. kroner til dekning av lån som tidligere ble gitt av Statens Fiskarbank, 150 mill. kroner til nye tilsagn under SNDs ordinære grunnfinansieringsordning og 300 mill. kroner til innfrielse av lånetilsagn som er gitt under grunnfinansieringsordningen i tidligere år.

       En økning av innvilgningsrammen for nye lånetilsagn under SNDs ordinære grunnfinansieringsordning, fra 150 mill. kroner til 450 mill. kroner, er etter Regjeringens vurdering nødvendig for at ordningen kan opprettholdes i et begrenset omfang til Stortinget har behandlet SND-meldingen våren 1997.

       En økning av innvilgningsrammen vil innebære at brutto utlån fra staten til SND for å finansiere økte lånetilsagn, må økes. Det samme gjelder for brutto avdrag fra SND til staten og renteinntekter til staten på utlånene til SND.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Jan Otto Fredagsvik, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen Svein Ludvigsen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til den framlagte proposisjonen.

       Komitéfleirtalet, alle unnateke medlemene frå Høgre og Framstegspartiet, syner til at eit fleirtal i Stortinget går inn for å avvikle ordninga med grunnfinansiering.

       Fleirtalet legg til grunn at dette gjeld den reine grunnfinansieringsordninga i form av 1. prioritets pantelån.

       Fleirtalet vil vise til at Regjeringa om kort tid vil legge fram ei stortingsmelding om SND.

       Fleirtalet meiner at SND bør kunne tilby lån som er ein mellomting mellom grunnfinansiering og dagens risikolån, med ein viss låg risiko. Fleirtalet forutset at rente og andre vilkår for slike lågrisikolån bør vere monaleg gunstigare enn for gjeldande risikolån. Dei årlege rammene for ei ordning med lågrisikolån bør vere minst på storleik med den grunnfinansieringsordninga ein har hatt dei seinare åra.

       Fleirtalet forutset at i dei tilfelle der andre finansieringsinstitusjonar ikkje tilbyr finansiering, kan SND vurdere lågrisikolån med 1. prioritet pantesikkerheit.

       Fleirtalet vil kome attende til dette ved handsaminga av den omtalte stortingsmeldinga om SND seinare i vår. I påvente av nye låneordningar må SND setjast i stand til å tilfredsstille næringslivets behov for lån i gjeldande grunnfinanseringsordning.

       Fleirtalet går derfor inn for at ramma for grunnfinanseringslån vert utvida frå 150 mill. kroner til 400 mill. kroner.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til fellesmerknader fra Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Høyre i B.innst.S.nr.I (1996-1997):

       « Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre kan ikke se at SND gjennom grunnfinansieringsordningen bør drive med ordinær utlånsvirksomhet på markedsmessige vilkår. Etter disse medlemmers syn bør dette ivaretas av private banker og finansieringsinstitusjoner. »

       Disse medlemmer viser videre til merknader fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti i B.innst.S.nr.8 (1996-1997):

       « Disse medlemmer forutsetter imidlertid at en reduksjon av lånerammene til grunnfinansiering over SND, jf. Stortingets vedtak i B.innst.S.nr.I (1996-1997), ikke kommer i konflikt med avtaler mellom SND og næringslivet om allerede innvilgede lån som ennå ikke er utbetalt. Hensynet til næringslivets behov for forutsigbare rammebetingelser tilsier at Regjeringen i så fall kommer tilbake til Stortinget i salderingsproposisjonen med forslag om tilstrekkelige lånerammer for å ivareta dette behovet, og hvordan den vedtatte reduksjon av grunnfinansieringsordningen kan styres på en hensiktsmessig måte. »

       Disse medlemmer viser videre til at Stortinget i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 Tl.07 (1996-1997) vedtok at SNDs ramme for grunnfinansiering for 1997 skulle være brutto 850 mill. kroner, bestående av en innvilgningsramme på 400 mill. kroner til dekning av lån som tidligere ble gitt av Statens Fiskarbank, 150 mill. kroner til nye tilsagn under SNDs ordinære grunnfinansieringsordning og 300 mill. kroner til innfrielse av lånetilsagn som er gitt undergrunnfinansieringsordningen i tidligere år.

       Disse medlemmer viser til at Regjeringens forslag i St.prp. nr. 49 (1996-1997) ikke dreier seg om « avtaler mellom SND og næringslivet om allerede innvilgede lån som ennå ikke er utbetalt », jf. merknaden fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti i B.innst.S.nr.8 (1996-1997). Dette hensynet ble ivaretatt gjennom behandlingen av St.prp. nr. 1 Tl.07 (1996-1997). Forslaget om økte bevilgninger i St.prp. nr. 49 (1996-1997) gjelder imidlertid midler til nye lån.

       Disse medlemmer viser til at Regjeringen om meget kort tid legger frem en stortingsmelding om SNDs samlede virksomhet. Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at det vil være hensiktsmessig i den sammenheng å foreta en helhetlig vurdering av rammene for SNDs virksomhet, jf. bakgrunnen for meldingen. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn avvise forslaget fra Regjeringen fremsatt i St.prp. nr. 49 (1996-1997).

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet ønsker en avvikling av det statlige virkemiddelapparatet. Fremskrittspartiet mener det først og fremst er aksjemarkedet og private finans- og kredittinstitusjoner som skal fremskaffe risikokapital. Dette medlem viser i denne forbindelse til at grunnfinansieringsordningen i SND som gis på et forretningsmessig grunnlag kan opptre i konkurranse med privat ordinær lånevirksomhet.

       Dette medlem vil på denne bakgrunn motsette seg å utvide lånerammen opp til 450 mill. kroner i grunnfinansieringsordningen frem til 1. august 1997.


3. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjon og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       På statsbudsjettet for 1997 gjøres følgende endringer:

I.
Kap. 2420 Statens nærings- og
  distriktsutviklingsfond
   90 Lån til grunnfinansieringsordningen,
        overslagsbevilgning, økes med kr 173.600.000
        fra kr 18.576.400.000 til kr 18.750.000.000
Kap. 5341 Avdrag på utestående fordringer
   93 Statens nærings- og
        distriktsutviklingsfond,
        grunnfinansieringordningen,
        økes med kr 144.400.000
        fra kr 15.605.600.000 til kr 15.750.000.000
Kap. 5601 Renter fra Statsbankene
   75 Statens nærings- og
        distriktsutviklingsfond,
        grunnfinansieringsordningen,
        økes med kr 5.000.000
        fra kr 475.000.000 til kr 480.000.000


II.

       Innvilgningsrammen for nye lånetilsagn under SNDs ordinære grunnfinansieringsordning økes fra 150 mill. kroner til 400 mill. kroner.

Oslo, i næringskomiteen, den 7. mai 1997.

Svein Ludvigsen, Astrid Marie Nistad, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.