Vedlegg 1

Brev til finansminister Jens Stoltenberg fra finanskomiteen v/Einar Steensnæs datert 20. mars 1997.

Dok.nr.8:10 (1996-1997) Forslag om å oppnevne en uavhengig granskningskommisjon for å gjennomgå bankkrisen

       Finanskomiteen arbeider med ovennevnte innstilling med sikte på avgivelse like over påske.

       Dersom bankkrisen nå skal gjennomgås på ny med sikte på å avklare forhold som ikke tidligere er blitt tilfredsstillende belyst, er det avgjørende viktig at utvalget får tilgang til all relevant informasjon, skriftlig som muntlig, som er nødvendig for å gjennomføre oppdraget i følge det gitte mandatet.Undertegnede, som er saksordfører, har i forslag til vedtak pkt. 1.3 tatt inn formuleringer som er ment å sikre at utvalget får tilgang til slik informasjon.

       Det kan synes nødvendig å foreta en avgrensing av denne informasjonsadgangen i forhold til materiale som må betraktes som strengt interne arbeidsdokumenter for regjeringen, f.eks. R-notater og interne drøftingsinnspill fra embetsverket. Referater fra møter i departementet og i andre offentlige organ med deltakelse av representanter fra ulike instanser som f.eks. Norges Bank, Statens Banksikringsfond eller Kredittilsynet, må derimot kunne gjøres tilgjengelige for utvalget. Likeledes brev, notater og dokumenter som er brukt til informasjonsutveksling, rådgiving, vurderinger og beslutningsgrunnlag i ulike instanser og mellom disse instansene og som til nå har vært unntatt for offentlighet. Alle regjeringens beslutninger i saker som kan knyttes til bankkrisen forutsettes også å være tilgjengelige for utvalget.

       I det jeg viser til ovenstående, ber jeg om finansministerens vurdering av pkt. 1.3 i vedlagte forslag til mandat. For en hensiktsmessig avgrensning i forhold til regjeringens interne arbeidsdokumenter, kan det f.eks. tilføyes:

« ...rådighet for utvalget. Unntatt herfra er R-notater og regjeringens interne arbeidsdokumenter ».

       På vegne av finanskomiteen ber jeg om finansministerens vurdering av og kommentar til den foreslåtte utformingen av mandatet når det gjelder pkt. 1.3.

       Hvilke dokumenter, som til nå ikke har vært tilgjengelige, vil etter dette kunne bli stilt til utvalgets disposisjon?

       Jeg ber evt. om forslag til alternative formuleringer dersom dette vil sikre en bedre, mer presis oppfølging av det foreslåtte mandatet.

       Av hensyn til videre fremdrift i komiteen, må jeg be om svar snarest mulig.