Vedlegg 2

Brev fra Finansdepartementet til Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, datert 7. april 1997.

Mulig granskning av bankkrisen - forholdet til taushetsplikten m.v.

       Det vises til brev 20. mars 1997 der det bes om merknader til den foreslåtte utforming av mandatet for et granskningsutvalg.

       Innledningsvis vil jeg si at jeg er enig i at det ved en eventuell ny gjennomgang av bankkrisen er viktig at et utvalg får tilgang på all relevant informasjon, skriftlig som muntlig, som er nødvendig for å gjennomføre sitt oppdrag. I tråd med dette mener jeg mandatet bør presiseres slik at tilgangen på materiale m.v. avgrenses av undersøkelsens formål.

       Det vil også være slik at noe materiale og noen opplysninger er underlagt taushetsplikt. Det må kunne antas at det i tilfelle i det vesentligste er aktuelt å avgrense tilgangen på materiale/opplysninger ut fra taushetsplikt begrunnet i personvernmessige hensyn. Som eksempel på slike forhold kan nevnes opplysninger om enkeltpersoner i forbindelse med det såkalte Wiker-utvalgets granskninger.

       Når det gjelder tilgang til forvaltningens interne arbeidsdokumenter er jeg enig i at denne bør avgrenses mot regjeringens og deler av departementets øvrige interne arbeidsdokumenter. Dette bør forstås som regjeringsnotater og interne dokumenter som danner grunnlag for og leder frem til utarbeidelse av regjeringsnotater.

       Når det gjelder andre interne dokumenter bør det for denne undersøkelsens formål kunne legges til grunn et generelt prinsipp om meroffentlighet.