1. Sammendrag

       Den senere tiden har vist at dagens verdipapirlov er utilstrekkelig. I forbindelse med Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 15 (1995-1996) , Om lov om endringer i lov av 14. juni 1985 nr. 61 om verdipapirhandel m.v., ble det åpnet for økt adgang til egenhandel - både for foretakene og for ansatte i verdipapirforetak. I begrunnelsen for å tillate en vid adgang til egenhandel heter det i Ot.prp. nr. 15 (1995-1996) blant annet (s. 48, 1. spalte) at:

       « De endringer som bl.a. den teknologiske utvikling har medført, gjør imidlertid at meglerforetakene i større grad enn tidligere opptrer som aktører i markedet for egen regning.
       Departementet ser dette som en naturlig utvikling. Dette medfører imidlertid bl.a. at det ikke lenger bør fastholdes en snever adgang for verdipapirforetakene til å foreta egenhandel. »

       Når det gjelder ansattes adgang til å egenhandle uttaler departementet på s. 51 i den aktuelle proposisjonen at:

       « Departementet slutter seg til utvalgets vurdering av at det ikke lenger er nødvendig å begrense adgangen for ansatte i verdipapirforetak til å egenhandle, i samme grad som etter gjeldende rett. Hensynet til verdipapirforetakenes kunder tilsier imidlertid fortsatt at foretakets ansatte har begrenset egeninteresse knyttet til finansielle instrumenter. »

       Den senere tids utvikling tyder på at foretakenes egeninteresse ikke er tilstrekkelig for å hindre en uønsket utvikling på dette området.

       Forslagsstillerne mener at lov om verdipapirhandel, herunder § 4-5, bør endres med sikte på å innføre regler som begrenser foretakenes adgang til å drive egenhandel.

       Forslagsstillerne mener videre at lov om verdipapirhandel, herunder § 4-6, bør endres med sikte på å innføre regler som begrenser ansattes adgang til å drive egenhandel.

       Forslagsstillerne mener også at lov om verdipapirhandel bør gjennomgås mer generelt med tanke på å erstatte « indre rutiner og etiske retningslinjer » med et effektiv lovverk.

       I dokumentet fremmes følgende forslag som tar sikte på å begrense verdipapirforetak og ansatte i verdipapirforetaks adgang til å egenhandle, samt å erstatte indre rutiner og etiske retningslinjer med et effektivt lovverk:

«1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å innføre regler som begrenser foretakenes adgang til å drive egenhandel.
2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å innføre regler som begrenser ansatte i verdipapirforetaks adgang til å drive egenhandel.
3. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov om verdipapirhandel som tar sikte på å erstatte indre rutiner og etiske retningslinjer i verdipapirforetak med et effektiv lovverk. »

       Forslagene er begrunnet nærmere i dokumentet.