1. Sammendrag

       INFO 2000-programmet skal fokusere på overgangen fra skriftlig informasjon til elektronisk publisering, og da med spesiell fokus på interaktive multimediatjenester som man har sett vokse mye den siste tiden. Målet er å styrke Europas stilling innenfor de kommersielle informasjonstjenestene. INFO 2000 skal også medvirke til å styrke det språklige og kulturelle mangfoldet i Europa.

       INFO 2000 skal fokusere på innholdet av informasjonen, og ikke på tekniske infrastrukturer for formidling og utveksling av informasjon.

       Forhandlingene mellom EU og EFTA om EØS-statenes deltakelse i INFO 2000 har tatt lengre tid enn ventet. Norge har i 1996 på uformelt grunnlag tatt del i programmet som om vi var medlem.

       Som et ledd i det innbyrdes samarbeidet i EØS vedtok EØS-komiteen 13. desember 1996 å endre protokoll 31 i EØS-avtalen om samarbeid på spesielle områder utenfor de fire frihetene, slik at avtalen også omfatter INFO 2000.

       Som følge av at Norges deltakelse i INFO 2000 vil gjøre det nødvendig å gi bevilgninger i fremtidige år, må avgjørelsen legges frem for Stortinget.

       Deltakelse i EU-programmet INFO 2000 vil gi et viktig tilskudd til den videre utviklingen av multimediemiljøet i Norge.

       Utenriksdepartementet mener at norsk deltakelse i INFO 2000-programmet i EU vil kunne gi en positiv stimulans til den norske multimedieinnholdssektoren, samtidig som vi står fritt til å videreføre vår egen politikk på området. Utenriksdepartementet tilrår derfor at artikkel 2 i protokoll 31 blir endret i samsvar med vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1995 i EØS-komiteen.