Innstilling fra næringskomiteen om enighet til godkjennelse av EØS-komiteens vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1996 om endring av protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA-statenes deltakelse i Fellesskapets program INFO 2000.

1. Sammendrag

       INFO 2000-programmet skal fokusere på overgangen fra skriftlig informasjon til elektronisk publisering, og da med spesiell fokus på interaktive multimediatjenester som man har sett vokse mye den siste tiden. Målet er å styrke Europas stilling innenfor de kommersielle informasjonstjenestene. INFO 2000 skal også medvirke til å styrke det språklige og kulturelle mangfoldet i Europa.

       INFO 2000 skal fokusere på innholdet av informasjonen, og ikke på tekniske infrastrukturer for formidling og utveksling av informasjon.

       Forhandlingene mellom EU og EFTA om EØS-statenes deltakelse i INFO 2000 har tatt lengre tid enn ventet. Norge har i 1996 på uformelt grunnlag tatt del i programmet som om vi var medlem.

       Som et ledd i det innbyrdes samarbeidet i EØS vedtok EØS-komiteen 13. desember 1996 å endre protokoll 31 i EØS-avtalen om samarbeid på spesielle områder utenfor de fire frihetene, slik at avtalen også omfatter INFO 2000.

       Som følge av at Norges deltakelse i INFO 2000 vil gjøre det nødvendig å gi bevilgninger i fremtidige år, må avgjørelsen legges frem for Stortinget.

       Deltakelse i EU-programmet INFO 2000 vil gi et viktig tilskudd til den videre utviklingen av multimediemiljøet i Norge.

       Utenriksdepartementet mener at norsk deltakelse i INFO 2000-programmet i EU vil kunne gi en positiv stimulans til den norske multimedieinnholdssektoren, samtidig som vi står fritt til å videreføre vår egen politikk på området. Utenriksdepartementet tilrår derfor at artikkel 2 i protokoll 31 blir endret i samsvar med vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1995 i EØS-komiteen.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Jan Otto Fredagsvik, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen Svein Ludvigsen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til den framlagte proposisjonen.

       Komiteen viser til at utviklingsprogrammet IMPACT, som var et program for utvikling av et marked for informasjonstjenester, ble avsluttet i 1995/96. Dette arbeidet skal videreføres i programmet INFO 2000, som skal vare fra 1. januar 1996 til og med 31. desember 1999. INFO 2000 skal fokusere på innholdet av informasjonen. Programmet skal ha en sterkere fokusering på næringsaspektet, og offentlige informasjonsressurser skal utnyttes sterkere. Målgruppa for programmet er små og mellomstore bedrifter. Komiteen vil fremheve den nytte disse bedriftene har av slike registre. Små bedrifter har behov for på en enkel måte å innhente nødvendig informasjon. Dette er spesielt viktig overfor EU, slik at de bedre kan utnytte dette store markedet.

       Komiteen viser også til potensialet som ligger i dette programmet for videreutvikling av multimediepotensialet i Norge. Programmet har som hensikt blant annet å stimulere europeiske informasjonsprodusenter til å utvikle nye multimedieprodukter og tjenester. Det er viktig for vår medienæring at de deltar i denne prosessen. Som et høyteknologiland må Norge ligge i tet og delta i utviklingen.

       Komiteen har merket seg at staten for 1996 har bevilget 5,5 mill. kroner til kontingent og nasjonal oppfølging. For inneværende år er det avsatt 7,2 mill. kroner til samme formål.

       Komiteens utkast til innstilling har vært lagt fram for utenrikskomiteen som i brev av 22. mai 1997 skriver følgende:

       « Utenrikskomiteen har ingen merknader og slutter seg til utkastet til innstilling. »

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteen sitt vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1996 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala om EFTA-statane si deltaking i Fellesskapet sitt program INFO 2000, i samsvar med det framlagte forslag i St.prp. nr. 58 (1996-1997).

Oslo, i næringskomiteen, den 27. mai 1997.

Svein Ludvigsen, Einar Olav Skogholt, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.