Innstilling frå kommunalkomiteen om den 83. internasjonale arbeidskonferanse i Genève, 4.-20. juni 1996.

Dette dokument

1. Samandrag

1.1 Innleiing

       Kommunal- og arbeidsdepartementet orienterer i meldinga om den 83. internasjonale arbeidskonferanse i Genève, 4.-20. juni 1996 og om konvensjon nr. 177 og rekommandasjon nr. 184 om heimearbeid, som vart vedtekne der.

       Nærare omtale av dei einskilde sakene er gitt i rapporten om deltaking i dei einskilde komiteane frå dei statlege utsendingane. Rapporten frå den norske statlege delegasjonen, som også inneheld ei kort oppsummering av dei viktigaste faglege vedtaka og ei vurdering av konferansen, samt ein rapport med oppsummering av Noregs deltaking i ILO sitt styre, 1993-96, er lagt ved meldinga (vedlegg 1 og 2).

1.2 Konvensjon nr. 177 og rekommandasjon nr. 184 om heimearbeid

       I samsvar med artikkel 19, punktene 5 og 6 i konstitusjonen for Den internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO), vert den engelske teksten for konvensjon nr. 177 og tilhøyrande rekommandasjon nr. 181 om heimearbeid, lagt fram for Stortinget saman med norsk omsetjing (vedlegg 3 i meldinga). I samband med dette vert det gjort greie for Noreg si stilling til vedtaka og orientert om norsk lovgiving og praksis på dette området. Til slutt vert det teke standpunkt til om Noreg bør ratifisere konvensjonen og tiltre rekommandasjonen.

1.3 Innkomne fråsegner

       Til spørsmålet om norsk ratifikasjon av konvensjonen og tiltreding av rekommandasjonen er det i meldinga gjeve att fråsegner frå: Direktoratet for arbeidstilsynet, Landsorganisasjonen i Noreg, Næringslivets Hovedorganisasjon og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund og Den norske ILO-komiteen.

       Departementet gjorde greie for sitt syn på ratifikasjonsspørsmålet på denne måten i sitt høyringsbrev:

       « ... Etter en første gjennomgang antar Kommunal- og arbeidsdepartementet at det ikke er aktuelt å ratifisere konvensjonen nå. Norge har i dag ikke regler som omfatter arbeid i private hjem. Det har dessuten vist seg at flere spørsmål krever nærmere avklaring. Departementet vil bl.a. peke på at definisjonen av hjemmearbeid, arbeidsgiver- og « mellomann » i artikkel 1, må vurderes nærmere i forhold til norsk lovgivning og praksis. « Mellommann » vil f.eks. for de fleste praktiske formål, etter norsk lov bli definert som arbeidsgiver og departementet vil eventuelt måtte komme nærmere tilbake til dette spørsmålet. Videre kan det bli aktuelt å vurdere nærmere avgrensningen mellom « hjemmearbeider » og « vanlig arbeidstaker ».
       Inspeksjon og eventuelle reaksjoner ved overtredelse av bestemmelsene om hjemmearbeid, er inntatt i konvensjonens artikkel 9. I Norge er inspeksjon av Arbeidstilsynet i private hjem ikke regulert, og man har ingen praksis for slike inspeksjoner. Hvordan og i hvilket omfang slik inspeksjon skal foretas, vil måtte vurderes nærmere før en eventuell ratifikasjon.
       På denne bakgrunn har departementet kommet til at bl.a. de nevnte spørsmålene må utredes nærmere før en kan ta endelig stilling til ratifikasjonsspørsmålet.
       Vi gjør oppmerksom på at en arbeidsgruppe nå ser på de arbeidsrettslige aspekter ved « telework ». Det antas at denne type arbeid i hovedsak vil utgjøre fremtidens hjemmearbeid. Arbeidsgruppen vil trolig avgi sin innstilling våren 1997. Departementet vil bl.a. på bakgrunn av arbeidsgruppens konklusjoner, vurdere hvordan hjemmearbeid skal håndteres videre.
       Departementet viser til ovenstående og ber likevel om Deres uttalelse til spørsmålet om norsk ratifikasjon av konvensjonen og tiltredelse til rekommandasjonen. (...) »

       Høyringsinstansane utanom LO sluttar seg til departementet sitt syn om at det ikkje er aktuelt å ratifisere konvensjonen no. LO tar dette til etterretning, men gir uttrykk for at dei i utgangspunktet hadde håp om ratifikasjon av konvensjonen om heimearbeid allereie i vårsesjonen 1997.

1.4 Konklusjon

       Departementet meiner at Noreg ikkje bør ratifisere konvensjonen eller tiltre rekommandasjonen no. Det er ynskjeleg og naudsynt å arbeide vidare med desse spørsmåla før ein eventuelt gjer framlegg om ratifikasjon og tiltreding av instrumenta.

2. Komiteen sine merknader

       Komiteen har ingen merknader.

3. Komiteen si tilråding

       Komiteen viser til meldinga og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

       St.meld. nr. 53 (1996-1997) - Om den 83. internasjonale arbeidskonferanse i Genève, 4.-20. juni 1996 - vert å leggja ved protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 4. juni 1997.

Roger Gudmundseth, Rune E Kristiansen, Ola T Lånke,
leiar. ordførar. sekretær.