1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Solveig Sollie og Einar Steensnæs fremsatte 30. januar 1997 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring i skatteloven § 44 femte ledd slik at det kan kreves fradrag ved inntektsfastsettelsen for gaver til frivillige organisasjoner tilsvarende ordningen for gaver til bestemte forskningsinstitusjoner. »

       I begrunnelsen for forslaget heter det at de frivillige organisasjonene representerer til sammen en betydelig kulturell bredde og spenner over et stort og forskjelligartet antall av foreninger og lag med humanitære, livssynsmessige, kulturelle eller andre ideelle målsettinger. Organisasjonene står for et meget omfattende og viktig samfunnsarbeid med stor betydning bl.a for barns og unges oppvekstmiljø. Dersom samfunnet mener at disse frivillige organisasjonene representerer et verdifullt kulturarbeid og en positiv miljøfaktor i oppvekstmiljøet, bør også samfunnet sørge for økonomiske rammebetingelser som gjør at organisasjonene kan vie en større del av arbeidsinnsatsen til sitt egentlige formål.

       En effektiv og rasjonell måte å bidra til slik samfunnsmessig støtte på, er å innrømme fradrag ved inntektsfastsettelsen for gaver til disse organisasjoner. Slike ordninger er kjent fra en rekke land som f.eks. Danmark, Finland, Nederland, Belgia, Tyskland, Frankrike, Canada og USA.

       Etter skatteloven § 44 femte ledd kan det kreves fradrag ved inntektsfastsettelsen for tilskudd (gave) til institutt som under medvirkning av staten forestår vitenskapelig forskning. Fradrag kan kreves av alle skattytere som har inntekt til beskatning. Hvis fradraget utgjør mer enn 10.000 kroner, kan det ikke overstige 10 % av skattyterens alminnelige inntekt før fradrag for egen pensjonsforsikring, men etter fradrag for årets og eventuelle fremførbare underskudd i det året som tilskuddet er ytet. Ytet bidrag inngår ikke i minstefradraget.

       Det foreligger en uttømmende liste over slike institusjoner som berettiger giverfradrag for gaver etter de ovenstående retningslinjer.

       Forslagsstillerne mener det er viktig å stimulere til videre innsats i det frivillige organisasjonsarbeidet og foreslår at skatteloven § 44 femte ledd endres slik at den også omfatter fradrag ved inntektsfastsettelsen for gaver til frivillige organisasjoner. Registrering og godkjenning av de organisasjonene som kan komme inn under ordningen, kan skje etter tilsvarende retningslinjer som for forskningsinstitusjonene som i dag omfattes av bestemmelsen i skatteloven § 44 femte ledd.