1. Innledning

Innstillingen er disponert med utgangspunkt i St.meld. nr. 50 (1996-1997). Sammendrag av Dok.nr.8:46(1996-1997) er tatt inn under kap. 5 der stortingsmeldingas forslag om ensengsrom er behandlet.

1.1 Sammendrag

       Det framholdes innledningsvis at Regjeringen i meldingen legger fram forslag til en 4-årig handlingsplan for utbygging av en helhetlig pleie- og omsorgskjede som ivaretar brukernes behov. Dette innebærer styrking av hjemmetjenestene, fortsatt satsing på omsorgsboliger, flere plasser med heldøgns pleie- og omsorg og utbygging av ensengsrom for alle som ønsker det. Det legges opp til sterkere statlig styring med vekt på finansielle og juridiske virkemidler.

       Som bakgrunn for meldingen vises det til stortingsvedtak om sykehjemdekning fattet ved trontaledebatten og i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1997.

       Det uttales at det er et hovedmål at eldre skal kunne bo i sine egne hjem så lenge som mulig. Som overordnede mål for utbyggingen av pleie- og omsorgstjenestene nevnes:

- Gi trygghet for nødvendige pleie- og omsorgstjenester tilpasset den enkeltes behov
- styrke omfanget og kvaliteten på tjenestene
- utvikle mer helhetlige og fleksible tjenestetilbud
- gi likeverdige tilbud, uavhengig av bosted, inntekt og ressurser
- gi større rom for brukermedvirkning og personlige valgmuligheter i den daglige omsorgen.

       Det understrekes at kommunene også i framtiden skal ha ansvaret for utformingen og utbyggingen av pleie- og omsorgstjenestene.